Arkiverad

Sensor av spenat

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 25.05.2010

Bladgrönt eller klorofyll är en otrolig molekyl – med tanke på både livets grundläggande frågor och den nya teknologin. Som aktör i fotosyntesen är det avgörande för nästan allt liv på jorden, men dessutom kan man utnyttja det till exempel i de nya sensorteknikerna.

Klorofyllet kan utföra olika slags uppgifter beroende på hur klorofyllmolekylerna är ordnade i förhållande till varandra. Miljön kring klorofyllet påverkar i sin tur hur det reagerar på ljus, berättar akademiforskaren Juho Helaja på kemiska institutionen vid Helsingfors universitet.

Vi extraherar klorofyll ur gröna alger och spenat och modifierar molekylerna en aning. På det här viset får vi dem att identifiera vissa andra intressanta molekyler, beskriver Helaja sitt arbete inom Finlands akademis projekt Fotonik och moderna avbildningsmetoder.

Vid Tammerfors tekniska universitet produceras kvartsfibrer vars ena ända beläggs med ett molekylskikt av modifierade klorofyllmolekyler. Den optiska fibern placeras i en lösning av det ämne man studerar, och den främmande molekylen i lösningen binds vid klorofyllderivatet.

När man sedan leder ljus längs fibern, både till sensorytan och bort därifrån, kan man identifiera molekylen i lösningen på basis av det modifierade klorofyllets ljusrespons. Ljuset omvandlas på ett visst sätt beroende på närvaron av de främmande molekylerna.

Vi börjar med identifieringen av en enkel elektriskt laddad cyanidjon, men vi hoppas att vi kommer att lära oss identifiera mer komplexa, neutrala molekyler i framtiden.

I konsortiet som studerar klorofylledda sensorytor finns förutom Helaja också professor Nikolai Tkachenkos grupp från Tammerfors.

Text: Kerttu Aitola, Helsingfors universitets webbredaktion
Översättning: Eva Wahlström
Foto: Wikimedia Commons