Arkiverad

Mitt jobb: Masaiguide

Globalt & lokalt
Publicerad: 22.04.2010

Andrew Saoli ole Kipeno är 28 år. Han bor i Ilkinye i Masai Mara, Kenya och arbetar i Kichwa Tembo. Hans familj består förutom honom av en pappa, pappans två fruar och 21 syskon. Andrew är frilans-masaiguide.

Vad arbetar du med?

- Jag är frilans-masaiguide. Jag arbetar varje dag några timmar i företaget “andBeyonds” safarilodge i Masai Mara. Jag föreläser om masaikultur och sköter om safaripromenader med turisterna på de närbelägna savannerna. Jag hjälper också min familj med boskapsskötsel och undervisar ibland i den lokala skolan. Dessutom säljer jag kläder och souvenirer som min mamma gjort, åt turisterna.

Hur mycket får du i lön?

- Som masaiguide ungefär 90 euro i månaden. Mina inkomster är ganska regelbundna.

Klarar du dig på din lön?

- Jag vet inte. Jag försöker nog tjäna mera genom att sälja souvenirer i min hemby. I min familj är det många som arbetar och pengarna går främst åt till de yngre brödernas utbildning, till mat, kläder, mediciner och sjukhuskostnader._

Varför gör du just det här arbetet?

- Jag vill vara masaiguide, arbetet var mitt eget val.

Tycker du om ditt arbete?

- Jag tycker väldigt mycket om det för jag får träffa människor från hela världen. Jag tycker också om att undervisa. Min anställning är trygg och det tror jag den kommer att förbli.

Har du flyttat för att få arbete, eller övervägt att göra det?

- Jag har alltid hittat arbete i närheten av min hemby. Vid behov kan jag nog flytta på grund av arbete.

Vilket är ditt drömjobb?

- Viltvårdare.

Text: Seppo Suomela
Artikeln har tidigare publicerats på Global.finland.fi.

I berättelserna Mitt jobb får människor från olika delar av världen komma till tals. Temat Utveckling med arbete kommer att synas i all verksamhet som utrikesministeriets utvecklingskommunikation har, och i alla dess evenemang, exempelvis under festivalen Världen i byn (Maailma kylässä) i Helsingfors 29-30 maj.