Arkiverad

Regnet plågar, regnet återupplivar

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 31.03.2010

Uppfriskande regn, irriterande regn, katastrofalt regn. För någon sköljer det ned hus och hem i floden, för en annan kommer det som en räddning för skörden. Regnets betydelse, om något, är relativt. Fysikerna utvecklar ett personligt regnvarningssystem.

Regnet det bara öser ner. Tiddelipom.. Foto: law_keven, Flickr.com (Creative Commons)

- Om du målar ditt hus kan vetskapen om en millimeter regn sätta stopp för arbetet. Men stadens vattenverk är bara intresserat av stora mängder, till exempel hundra millimeter på tre timmar, som kan leda till översvämningar, jämför specialforskare Jarmo Koistinen vid Meteorologiska institutet.

Meteorologiska institutet och Helsingfors universitet utvecklar tillsammans ett nytt slags varningssystem för störtregn och akuta översvämningar. I det kan var och en definiera sin exakta position och välja för hur stort regn man vill ha en varning i sin mobiltelefon. Motsvarande system finns veterligen inte i bruk någonstans.

Fullständigt säkra kan inte regnmängdsprognoserna vara. Regnprognosen gäller för den närmaste timmen ända till fem dagar framåt. Ju längre prognosen sträcker sig, desto osäkrare är den.

- Det är en stor utmaning att få användarna att godkänna de sannolikheter på vilka varningarna grundar sig. Människor vill ofta veta med 99 procents säkerhet, något som är omöjligt. Även om man vet att det kommer att regna häftigt under de närmaste timmarna i Helsingfors, kan man inte med säkerhet veta exakt var de enskilda åskmolnen bildas.

Ansvarsfördelningen inom projektet är sådan att Meteorologiska institutet sköter prognoserna och Institutionen för fysik finslipar radarobservationen. På Gumtäkts vetenskapscampus, på taket av Physicumbyggnaden, snurrar en dubbelpolarisationsradar av en ny generation.

- De nya radaranläggningarna kan till exempel skilja på hagelskurar och vanligt regn, men det finns nog ännu mycket att undersöka och utveckla i de nya metoderna, berättar Koistinen.

Text: Antti Kivimäki, Helsingfors universitets webbredaktion
Översättning: Eva Wahlström