Arkiverad

Veterinärmedicin - inte bara söta djur

Temaartiklar Studentliv
Publicerad: 05.02.2010

Inom det närmaste dygnet kommer Emilia Katara knappast att sova speciellt mycket. Hon ska nämligen joura på smådjursklinik, ett arbetspass på 24 timmar.

Det är tungt, men å andra sidan är det här året man ser fram emot under hela studietiden, säger Emilia om det femte studieåret vid veterinärmedicinska fakulteten. Orsaken till att det femte årets popularitet är att året består av bara praktik.

Den veterinärmedicinska utbildningen vid HU är ansedd utomlands.

På andra ställen är det oftast professorn som gör saker medan studerandena tittar på, här får vi göra saker själva, säger Emilia.

Ett praktiskt exempel är tenten i patologi, där studerandena ska utreda dödsorsaken för varsitt djur. Men veterinärstudierna består också av en hel del teori.

I början var studierna mycket teoretiska, det första året med en massa biokemi var nog en liten besvikelse. Men grundkurserna är ofta tråkiga i vilket ämne som helst, efter dem har jag känt mer och mer att jag verkligen är på rätt ställe.

Petunia väntar på veterinären. Foto: tifotter, Flickr.com (Creative Commons)

Enligt Emilia är den veterinärmedicinska utbildningen mycket bred.

Långt ifrån alla börjar jobba kliniskt efter studierna, man kan ju också syssla med till exempel livsmedelshygien, forskning eller lagstiftning på jord- och skogsbruksministeriet.

Den som tror att veterinärstudier innebär att ”klappa djur” får nog ändra sin inställning under studiernas gång, menar Emilia. Alla studerande måste bland annat tillbringa en månad på ett slakteri.

Text: Kira Schroeder, Helsingfors universitets webbredaktion
Foto: Veikko Somerpuro