Arkiverad

Månadens video: Rymturist för 200 000 $?

Aktiviteter Ur nätets gömmor
Publicerad: 13.01.2010

Företaget Virgin Galactic planerar att från 2011 erbjuda rika kunder en möjlighet att vistas en kort tid i tyngdlöshet i jordens yttersta atmosfär på drygt 100 000 meters höjd.

Virgin Galactics nyligen premiärvisade rymdflygplan SpaceShipTwo.

Biljetter kan köpas redan nu och de kostar 200 000 dollar per resenär, det vill säga ca 130 000 €. Passagerarna får en nästan tre timmars flygning upp till 18 000 meters höjd där raketskeppet frigörs och dundrar mot rymden (enligt en definition börjar rymden 100 km från jordytan). Man får då fem minuters tyngdlöshet innan återfärden till Jorden börjar.

För ändamålet har företaget beställt ett antal specialkonstruerade rymdflygplan med många speciella tekniska lösningar för att göra rymdturismen säker och ekonomisk. Företaget beskriver de nya teknikerna ganska ingående på sin hemsida www.virgingalactic.com och det kan vara värt en titt för alla rymdintresserade.

Boka din biljett nu för 200 000 $!

Text: Markus Norrby & Venla Sandgren