Arkiverad

Julkalender, lucka 22: Jordens avstånd från Solen

Kreativa tävlingar
Publicerad: 22.12.2009

I dag är dagen redan lite längre än i går, då det norra halvklotet fick sin kortaste dag och längsta natt: sakta men säkert kommer den ljusa delen av dagarna nu att bli allt längre. På det södra halvklotet är det däremot midsommar. Årstiderna orsakas av att vår planet snurrar runt Solen och att dess axel lutar 23,5 grader från vertikalplan. Eftersom Jordens bana inte är en cirkel utan en oval eller ellips, är dess avstånd från Solen inte konstant.

Därför frågar vi i dag följande: När befinner sig Jorden längst bort från Solen?

Svara på frågan och delta i lottningen av biobiljetter!

Vintersolståndet har firats i nästan alla kulturer runt världen. Vår egen jul är också en del av en urgammal vintersolståndstradition. I julfirandet har det bevarats många seder från de religioner som fanns innan kristendomen kom. En av dessa är att resa julgranen. I bilden ses vintersolståndets första solstrålar i Machu Picchu, inkaindianernas glömda stad. Bild: Jessie Reeder, Flickr.com (Creative Commons)

RÄTT SVAR: Jorden befinner sig längst bort från Solen i juli, vilket är exakt motsatsen till vad intuition och årstiderna verkar säga oss.