Arkiverad

Julkalender, lucka 21: Isbitens gåta

Kreativa tävlingar
Publicerad: 21.12.2009

Nisse och Tasse paketerar julklappar i Jultomtens verkstad och bestämmer sig att ta en drickpaus, men det finns inget rinnande vatten i verkstaden. Nisse slappnar av framför en knastrande brasa när Tasse kommer in från kylan med en bräddfylld hink med vatten. Ovan vattenytan syns toppen på en isbit.

- Om du låter hinken stå framme så kommer isbiten att smälta, och då rinner det över på golvet, varnar Nisse.

- Det tror jag inte, svarar Tasse. Is är ju lättare än vatten, så det är nog snarare så att vattennivån sjunker.

Vem av dem har rätt? Rinner hinken över, eller sjunker vattenytan i stället?

Bild: supa fine, Flickr.com (Creative Commons)

RÄTT SVAR: När isbiten smälter och blir till vatten förändras inte vikten, utan den smälta isen fyller exakt ut den “grop” i vattnet som den gjorde i sitt liv som isbit, detta betyder att nivån i hinken är konstant.