Arkiverad

Julkalender, lucka 3: Tomtarnas lönedag

Kreativa tävlingar
Publicerad: 03.12.2009

Julgubben betalade tre tomtar tre 1 euros mynt och tre 2 euros mynt för att packa julklappar…

Bild: Retrokitsch, Flickr.com (Creative Commons)

...Till var och en av tomtarna gav Julgubben två mynt. Den första tomten sade att utdelningen inte hade gått jåmnt eftersom han inte har sammanlagt tre euro. Den andra tomten sade att han åtminstone inte har fyra euro. Den tredje tomten sade att han lyckligtvis inte har två euro, så han var nöjd med utdelningen. Julgubbens fru hörde diskussionen och bad en av tomtarna att visa sitt andra mynt. Efter att ha sett myntet kunde frun beräkna hur mycket var och en av tomtarna hade fått betalt. Var det den första, andra eller tredje tomten som frun bad att visa myntet?

RÄTT SVAR: Julgubbens fru bad den första tomten att visa myntet.

Alla som har svarat rätt på julkalenderproblemet är med i lottningen av biobiljetter. På julafton lottas ut ett häftigt bokpris!