Arkiverad

Här kommer mikrogrisen!

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 27.10.2009

Alla har väl någon gång hört talas om minigrisar. Men kan det finnas något som är ännu mindre än dem? Jodå, de heter mikrogrisar och de är den populäraste husdjurstrenden i Storbritannien just nu.

Minigris är ett samlingsnamn för en rad grisraser. Minigrisen är ett litet tamsvin som vanligtvis väger 20-40 kg som vuxen (men som kan väga upp till 80 kg), och som var mycket populär som sällskapsdjur under 1980- och tidigt 1990-tal. Livslängden för en minigris är 10-15 år.

Den nyaste gristrenden är dock ännu mindre än detta: medan en vanlig minigris är ungefär 50 cm i mankhöjd, blir mikrogrisen bara 35 cm hög när den vid två års ålder är fullvuxen. Grisen kan leva upp till 18 år.

I Storbritannien har flera kändisar, bland andra Harry Potter-skådespelaren Rupert Grint (“Ron Weasley”) redan hunnit skaffa sig en, enligt tidningen Daily Mail. Mikrogrisar är dock svindyra: på grund av den enorma efterfrågan kostar grisarna numera upp till 1000 euro.

Grisar är dessutom mycket smarta:
Mikrogrisen är den fjärde mest intelligenta arten efter människa, apan och delfinen, säger uppfödaren Jane Croft till Daily Mail.

Den lilla och söta men också svindyra mikrogrisen kan leva upp till 18 år.

Till och med den brittiska politikern och författaren Winston Churchill (1874-1965) har sagt appropå grisen:

Hunden ser upp till människan, katten ser ner på människan,
grisen ser människan som sin jämlike.

Obs! Tänker du skaffa en minigris se till att du inte är allergisk mot pälsdjur! Allergi är ackumulativt vilket betyder att om du redan är allergisk mot ex. björkpollen och katter kan det ta upp till sex månader innan du utvecklar allergin mot gris, eftersom allergin måste komma upp till en viss nivå innan symptomen sätter in.

Med mikrogrisen är det dock annorlunda. Den passar bättre som husdjur även för allergiker eftersom den inte har någon riktig päls.

Kom också ihåg att en gris kräver sällskap! Detta gör det för att det är ett flockdjur och det behöver stimulans av sin intelligenta hjärna!

Här kan du se flera bilder på mikrogrisar: Miniature Pigs – Pets of the Future, Zooillogix

Bekanta dig med Svenska Minigris Sällskapet: http://www.smgs.se/

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.