Arkiverad

Heath Nash förvandlar avfall till design

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 01.10.2009

Det är få som genast fattar vad det är för material som den färgglada blommiga lampan är gjord av. Sydafrikanska Heath Nash formar effektfulla och personliga designprodukter av använda plastflaskor.

Heath Nash kallar sin produktkollektion som är tillverkad av plastavfall för “Other People’s Trash”. Foto: Riitta Saarinen

Man har kunnat beundra den 31-åriga Heath Nash produkter i och med Designveckan i Helsingfors och på Habitaremässan, liksom i Kabelfabriken där man kunnat delta i hans verkstäder. Nash produkter fanns också utställda på Fiskars sommarutställning.

Ekologi och återanvändning är inne i dag, men Nash fastnade för återvinningsmaterial redan före den stora boomen.

Olika material som papper, kartong och lera, bekantade jag mig med redan som barn, liksom olika tekniker, till exempel att teckna, måla, klippa, vika, klistra, sy och vika origami berättar Nash.

Jag gillar att leka och jag vill prova på nya saker. År 2004 började jag utveckla nya produkter av använda plastflaskor. Först gick jag själv runt på soptipparna och samlade plastflaskor och plastburkar. Sedan tvättade jag dem noga och klippte dem till lämpliga bitar: blommor, blad och fjärilar.

Skräp blir skatter

Heath Nash kallar sin produktkollektion som är tillverkad av plastavfall för “Other People’s Trash”. Det som ser ut som oanvändbart skräp i en människas ögon kan förvandlas till unika skatter i skickliga händer.

Det är lätt att få tag i vita platsmjölkflaskor så dem använder Nash gärna. Deras plast är tunn så den är lätt att arbeta med också. Och så lyser ljuset vackert genom dem och ytan ser levande ut på grund av mönstren på flaskans väggar och botten.

Bollamporna formas runt en stark stomme av ståltråd. Det behövs tålamod för att konstruera en lampa. Arbetet tar tid och allt måste göras med eftertanke, eftersom det är mycket arbetsdrygt om man är tvungen att göra om det hela. Det tar också tid att klippa ut blommor och blad.

Numera går Nash inte runt själv på soptipparna utan beställer materialet färdigt: ihopsamlat, tvättat och klippt. Han har en studio i Woodstock, Kapstaden, och där råder ordning och reda. Alla blommor, blad och andra plastbitar ligger sorterade enligt färg i egna lådor.

I Sydafrika finns det mycket plastprodukter i olika färger, men brunt och ljust blått är det svårare att få tag i.

Lamporna ute i världen

I Finland använder Nash bland annat violetta, gröna och röda Mehukattiflaskor. När han besökte affärerna här märkte han att man använder mindre färger hos oss än i Sydafrika.

Nash som har studerat bildhuggeri utexaminerades för tio år sedan från Kapstadens universitet. År 2004 grundade han ett eget företag vars affärsidé byggde på återanvändning av plastavfall. Därefter har arbetet fört honom till många platser på jorden.

Jag har haft tur som har hittat skickliga medhjälpare. Mitt team består av fem fast anställda berättar han.

År 2006 valdes Nash till årets unga formgivare i Sydafrika och dessutom till årets belysningsdesigner. Samma år valde ännu British Council honom till årets kreativa företagare, och bjöd in honom för att presentera sina produkter i London, tillsammans med nio andra utvalda företagare från olika delar av världen.

Då uppstod samarbete med nya partners, exempelvis Conran Shop i London och kedjan Athropologie i USA. Nash lampor exporteras förutom till Britannien och USA också till Norge, Tyskland, Japan och Australien.

I Finland är Outi Puro hans samarbetspartner. Hennes företag
MUM’s är specialiserat på marknadsföring och planering av etisk design. Förutom Nash lampor och ståldtrådsprodukter importerar hon vävda väskor och kuddar från Sydafrika.

Målet är att marknadsföra produkter som främjar hållbar utveckling och sysselsätter människor på permanent basis. Vi vill gynna både miljön och människorna sammanfattar Puro.

Formgivaren Heath Nash och Keizer Mlaza från hans team besökte Finland på inbjudan av Outi Puro och fick understöd för sin resa av Finlands utrikesministerium.

Heath Nash hemsida: www.heathnash.com

Text: Riitta Saarinen, Global.Finland.fi.
Skribenten är frilansjournalist insatt i utvecklingsfrågor.