Arkiverad

Har du någonsin drömt om att flyga?

Ur nätets gömmor I främsta ledet av fysik
Publicerad: 23.09.2009

Webbredaktören Venla Sandgren fick en otrolig chans att förverkliga sina långvariga drömmar: hon fick flyga i Aerodium, i en vertikal vindtunnel.

Instruktörerna flyger i Aerodium i Hagalund, Esbo.

Att flyga i Aerodium är en riktigt häftig upplevelse. Men vad är det för krafter som påverkar när man svävar i luften, fysikläraren Markus Norrby?

Krafterna som är involverade i att man svävar så där ovanför fläkten påminner mycket om det som en fallskärmshoppare upplever. När en fallskärmshoppare kastar sig ut ur ett flygplan faller han först fritt och accelererar snabbt. Under de första sekunderna är hopparen i princip tyngdlös, precis på samma sätt som till exempel astronauterna på den internationella rymdstationen ISS.

Webbredaktören svävar i luften med hjälp av en instruktör.

Men efter bara några sekunder börjar fallet bromsas upp av luftens friktion, och efter cirka 10 sekunder accelererar hopparen inte längre…

Ja. Denna hastighet kallas “terminalhastighet” i fysiken och hålls ungefär konstant ända tills han knycker i linan för att fälla ut fallskärmen, då han förstås bromsas in kraftigt, berättar Norrby.

I Aerodium upplever man bara det som fallskärmshopparen upplever under den del av hoppet han eller hon håller terminalhastighet. Då är jordens dragningskraft och luftens bromsande friktionskraft precis lika stora. Så fast man då svävar i luften utan att trilla ner så är det inte riktigt samma sak som äkta tyngdlöshet, påminner Norrby.

Att “flyga” i Aerodium är verkligen en otroligt spännande upplevelse, men tyvärr är det fortfarande inte riktigt samma sak som äkta tyngdlöshet!

Mer om ämnet:
Aerodium (på finska och engelska)

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.