Arkiverad

Man blir aldrig för gammal för att bygga Lego!

Teknik & uppfinningar I främsta ledet av fysik
Publicerad: 16.09.2009

Jag är 27 år och ligger fortfarande på vardagsrumsgolvet och bygger Lego. Legobitar ligger överallt och min sambo suckar ofta över de #¤X*# bitarna samtidigt som hon säger att det är lugnt så länge det inte kommer en robot som vill sova mellan oss i sängen.

Jonny Björkström demonstrerar hur man använder Legorobotar. Foto: Venla Sandgren.

Jag har fascinerats av Lego i hela mitt liv och när jag förra hösten fick reda på att det skulle starta en studiecirkel för lärare i robotprogrammering med Lego Mindstorms NXT visste jag genast att jag skulle vara med. Redan efter den första kvällen beställde jag efter en egen robot. Sedan var jag fast!

Lego Mindstorms NXT 2.0 heter den nyaste versionen av robotbyggsatsen. Den kostar i dagsläget ca.350€. Den tidigare versionen Lego Mindstorms NXT 1.0 kan man köpa för ca. 100€ mindre. (Köp den! Det är nämligen inte mycket som skiljer dem åt och det går att uppgradera den tidigare versionen till samma nivå som 2.0.). För pengarna får du 577 legobitar, NXT enheten, 3 motorer och 4 olika sensorer och mjukvaran som du sedan programmerar din robot med. NXT enheten, som fungerar som centralenhet för roboten har inbyggd högtalare och bluetooth. Det betyder att du kan styra roboten t.ex. med din mobiltelefon eller dator.

Roboten kan följa en linje på golvet med hjälp av en ljussensor. Foto: Venla Sandgren.

Roboten är i grund och botten en Legorobot som man sätter fast sensorer och motorer på som man sedan programmerar med en dator för att få roboten att utföra olika uppgifter. De sensorer som följer med byggsatsen är en trycksensor som fungerar som en knapp, en ljudsensor som reagerar på ljud, en ljussensor som ser skillnad på nyanser och en ultraljudssensor som mäter avstånd. Utöver dessa kan man beställa till ett flertal sensorer enligt behov och önskemål. Det finns även adaptrar att beställa till så att man kan koppla till t.ex. playstationkontroller, Verniers sensorer eller sensorer för att kommunicera med olika infraröda manicker.

Den första roboten jag byggde var en tribot som körde runt på golvet. Ganska snabbt satte jag på en trycksensor så att den kunde vända då den krockade, fortsatte att sätta på en ljudsensor så att jag kunde starta den genom att klappa i händerna. Senare satte jag på en ljussensor så att den kunde följa en linje på golvet eller hålla sig inom ett markerat område. Jag gjorde även ett program så att den kunde åka runt och leta efter en boll. Ifall bollen var röd fortsatte roboten att leta tills han hittade en blå boll och förde den till en bestämd plats. Sedan har det bara fortsatt.

NXT-G kallas det program som är utvecklat av Lego och som följer med byggsatsen. Programmet är grafiskt och man bygger upp programmet i form av en tidslinje. Utöver detta program kan man även programmera robotarna med t.ex. C-kod eller java. På så vis blir det aldrig tråkigt eller för lätt att programmera roboten, det finns heller inga gränser på vad man kan göra annat än motorernas storlek och kraft.

Det skall gå att bygga en robot som med hjälp av en gyrosensor klarar av att balansera på två hjul och kontrolleras via bluetooth från min mobiltelefon, dessutom skall det gå att styra den enbart genom att vrida på telefonen. Det är ett av de problem som jag försöker lösa för tillfället. Det är just problemlösningen som är så rolig. Man kan bygga en enkel robot som kör framåt för att senar utveckla den och slutligen har man kanske en robot som löser Rubiks kub. Det är bara fantasin (och kunskapen) som sätter gränser. Trots att det är Lego kan du göra riktigt invecklade saker.

Se även följande artikel: Legorobotarna utmanar kreativiteten

Projektet NaturligtVis hemsida

Siluetti mies Artikelns skribent Jonny Björkström är expert på att bygga robotar av lego. Han jobbar i projektet NaturligtVis, som har skapats för att stimulera intresset för och undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena.