Arkiverad

Hurdant fotavtryck lämnar du efter dig i världen?

Från webbredaktörens penna
Publicerad: 17.07.2009

Har du någonsin funderat över hur det skulle se ut om allt du konsumerat under din livstid skulle samlas på ett ställe? Om alla chokladstänger du ätit samlades i en enorm hög, eller om alla ägg du köpt stektes till en jättelik omelett? Hur högt skulle ett torn av alla dina använda toapappersrullar bli? Och hur många badkar med badvatten kommer du att använda under dina år?

Kanal 4 fyllde Trafalgar Square i London med 75,000 tekoppar i april 2007. Bild: Flickr, M.J.S.

Jag såg en brittisk dokumentär på televisionen för ett par veckor sedan, som på ett roligt sätt konkretiserade de konsekvenser som var och en av oss har på vår planet Jorden. I dokumentären beräknade hela vår livstids ekologiska fotavtryck och presenterades i form av ting, konsumtionsvaror, liter, och siffror framför oss.

Torr statistik förvandlades plötsligt till konkreta högar av bröd och hopar av skor, och visst fick jag inse att alla pengar jag använder under min livstid utgör en ståtlig hop av slantar! Visserligen finns olikheter mellan länder, kulturer och personer, men som västerlänning kan ditt liv uttryckas i siffror på följande sätt:

-Du använder 3796 blöjor som baby
-Du dricker 16 000 liter mjölk under dina år
-Du äter i medeltal 12 000 kycklingar (ifall du inte är vegetarian) och du använder sammanlagt 13 345 ägg (du kan föreställa dig storleken på omeletten som du kunde laga..)
-Du avnjuter 8,2 kilo choklad per år, och under din livstid 10 000 chokladstänger (av dem kunde man bygga ett helt hus!)
-Då du fyller 78 år har du hunnit använda 4239 toapappersrullar (ett rejält torn kunde nog byggas…)
-Du producerar 2865 kg avföring (det måste jag ju också nämna!)
-Under ditt liv förbrukar du så mycket som 1 miljon liter vatten, dricksvattnet och duschen medräknade. Detta betyder 500-800 liter per dag. Som jämförelse kan nämnas att i u-länderna i Asien, Afrika och Latinamerika är siffrorna 50-100 liter. I områden där vattensituationen är extremt dålig, kan vattenförbrukningen vara så låg som 20-60 liter per dag.

Bild: Flickr, stirwise.

-Du använder 658 tvålar, 198 flaskor schampo och 278 tuber av tandkräm. Du tvättar ditt hår 11 500 gånger, och håret växer sammanlagt 9,5 meter under ditt liv. Ifall du är man, kan du vänta dig ungefär lika lång skäggväxt. Visste du förresten, att det tar till och med 800 år innan duschtvålen eller schampot har fullständigt nedbrutits i naturen?
-En vanlig västerländsk vuxen avnjuter till och med 10 351 stop öl och 1694 flaskor vin under sin livstid. Också i detta ögonblick är 0,7 % av världens befolkning berusade.
-Du går i medeltal 317 kilometer per år. Då du fyller 78 har du hunnit gå 24 726 km alltså mer än ett halvt varv runt jordklotet (räknat vid ekvatorn)!
-Du hinner köra bil 728 487 kilometer vilket är samma sträcka som till månen och tillbaks.
-Du använder 148 minuter om dagen framför televisionen, vilket betyder 900 timmar per år och 2944 dagar av ditt liv.
-Vare sig du gråter av glädje eller sorg utsöndrar du närapå 61,5 liter av tårar.
-Innan din 70-årsdag har du drömt det svindlande antalet 104 390 drömmar! Tänk om vi kunde minnas dem alla efteråt…

Livet består av mycket annat än bara siffror, men ett avtryck lämnar vi alla efter oss på Jorden. Om du vill veta hur stort ditt personliga ekologiska avtryck är, kan du se efter vid följande länkar:
www.myfootprint.org
www.channel4.com/science/microsites/H/human_footprint

Bild: Flickr, _imax.

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.