Arkiverad

Kliar det? Vi vet varför!

Idrott & hälsa
Publicerad: 13.07.2009

Det finns allergifria och allergivänliga produkter av många slag i affärerna. Bland kosmetikprodukter kan man välja mellan alternativ som innehåller naturliga oljor och å andra sidan produkter som är helt oparfymerade. Allergi- och astmaförbundets samarbetsmärke lyser på en och annan produkt. Vad betyder allt det här egentligen? Vad då allergier och allergivänliga produkter? Är det här bara ett nytt sätt att lura människor på deras pengar?

För att hjälpa en allergisk person i vardagen har metervis av olika slags oparfymerade tvättmedel och andra hygien- och kosmetikprodukter funnit sin väg till butikerna. Kaisa Suikkanen, produktutvecklingskemist på Farmos, som tillverkar allergifria produkter med produktmärket Erisan svarade på frågan om hur tvättmedel som är lämpliga för allergiker skiljer sig från vanliga tvätt- och sköljmedel?

Enligt Suikkanen innehåller allergifria tvättmedel inte parfymer, färgmedel, konserveringsmedel eller zeolit. Särskilt zeolit är en lerliknande förening som sköljs dåligt i vatten, och som lätt blir kvar i textilerna trots riklig sköljning. Och damm av zeolit förorsakar hudsymptom hos många. I allergifria produkter har zeolit ersatts med fosfater som inte medför allergier och som sköljs väl i vatten. Eftersom produkterna också är oparfymerade, kan personer som är överkänsliga för parfymer sova i lugn och ro i lakan som är tvättade med allergifria tvättmedel, berättar Suikkanen.

En produkt får en rekommendation av Allergi- och astmaförbundet, efter att dess tillverkare anhåller om rätten att använda märket för produkten. Man bör leverera en noggrann utredning av råvarorna som har använts i produkten samt ett prov av själva produkten. I Allergi- och astmaförbundet bedömer läkare och andra experter produktens allergipåverkningar. Ifall produkten faktiskt är allergivänlig får den stämpeln mot en avgift.

– I allergifria produkters produktutveckling har finska förhållanden tagits i beaktande, till exempel att merparten av tvätten tvättas i 40 grader. I en undersökning över partikelrester utförd i samarbete med VTT konstaterades, att det inte återstår mer partikelliknande rester i tyget efter att det hade tvättats med deras produkt i 40 grader, jämfört med mängden rester som fanns i tyget innan det hade tvättats, berättar Suikkanen. Uppenbarligen blev kläderna också rena.

Men om man lider av överkänslighet för parfymer och man ändå skulle vilja ha den där ”doften av ren tvätt” som kommer från tvättmedlet? Kaisa Suikkanen tröstar att det också finns allergifria parfymer. Ett allergifritt sköljmedel med parfym skulle alltså i princip vara möjligt att tillverka. Visserligen finns sådana dock ännu inte i butikerna, utan Sensitive är fortfarande också parfymfritt. Tydligen finns det ännu gott om jobb för produktutvecklarna.

Siluetti Artikelns författare Jan Jansson och Outi Kokko studerar kemi vid Helsingfors universitet.