Arkiverad

Hela staden som lekplats: parkour

Idrott & hälsa
Publicerad: 07.07.2009

Det visades som inledning före reklampauser på kanalen Nelonen. Man har skrivit artiklar om det i tidningen Kirkko ja kaupunki och på Ilta-Sanomats webbsida. Fazer har imiterat det i sina Panthour-reklamer, och i den senaste Bond-filmen utövade även agenten 007 det. Det heter parkour. Men var har det kommit ifrån och vad är det egentligen?

Parkour i Helsingfors. Video: Tung Bui, www.tungbui.com

Parkour är en ny sportsgren, som utvecklades i Paris förorter på 1980-talet. De viktigaste personerna för dess befrämjande var David Belle (han uppträder t.ex. i filmen Banlieue 13) och Sebastien Founcan (känd t.ex. från den senaste Bond-filmen Casino Royale och Madonnas musikvideor Jump och Hung Up), vilka fortfarande är de mest kända representanterna av parkour.

Parkour betyder att förflytta sig direkt från plats A till plats B, att röra sig så smidigt som möjligt utan att bry sig om hinder, eller även genom att utnyttja hindren. För att kunna förflytta sig från en plats till en annan använder en utövare av parkour, eller traceur, sig av t.ex. staket, ledstänger, tak, balkonger och bilar som språngbrädor.

Många tycker att parkour är framför allt en sport i städer, men man kan syssla med det var som helst: i skogen eller i städer, på väg hem från matbutiken eller inomhus i speciellt för parkour byggda hinderbanor. Som enklast kan parkour se ut som snabb gång längs betongpodier eller som skutt under och över ledstänger. Som mest krävande liknar det snarare akrobatik eller livsfarliga stunttrick: långa hopp i flera meters höjd, hisnande språng från ett tak till ett annat.

Parkour fordrar inte någon speciell utrustning, dyra attiraljer eller tillträde till speciella träningslokaler – stadsgator, parkeringsplatser eller skogsstigar bjuder på allt som behövs. Bra skor är i praktiken allt som man gärna skall satsa pengar på om man vill syssla med parkour. Parkour är också en jämställd sport: kvinnor och män, äldre och yngre – alla kan syssla med det.

Idén med parkour är förutom att utveckla och upptäcka nya sidor av sig själv, också att titta på omgivningen med nya ögon: till exempel en förort som tidigare såg grå och trist ut, kan i en parkörs ögon förvandlas till en intressant och utmanande omgivning.

Man utövar parkour runtom i Finland och exempelvis på Finlands parkourförenings webbsida kan man finna information om hur man kommer igång med sporten. I början är det bra att börja med grunderna, såsom roll- och drop-rörelser, landning och fall.

Respekt för miljön är också ett av parkours nyckelord: man ska inte skada omgivningen, och man ska heller inte störa andra människor. Om en parkör är i vägen för andra människor, ska han eller hon stiga åt sidan – det finns ju massor av lämpliga utrymmen överallt att gå till!

Parkour är inte farligare än andra sportsgrenar, man ska bara lyssna på sin egen kropp och skrida i sitt eget tempo. Framför allt är parkour en rolig och lättillgänglig sport, som kan öppna nya synvinklar inte bara på omgivningen utan också på livet: på samma sätt som man förhåller sig till stadens hinder och begränsningar, kan man också förhålla sig till sorger och bekymmer. När fysiska hinder på gatan inte längre ser ut som svåra begränsningar utan möjliga språngbrädor som kan utnyttjas, kan också problem och bekymmer förvandlas till tillfällen att ta sig framåt i livet.

Länkar:
SPY – Suomen Parkour ry
Urban freeflow – parkour-instruktioner på engelska
En parkour-video på Ilta-Sanomats webbsida

Siluetti Artikelns författare Lieven Ameel är forskarstuderande vid Institutionen för finska språket och litteraturen vid Helsingfors universitet.