Arkiverad

Bouldering - vad är det för något?

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 02.07.2009

Den som någon gång har provat på klättring har kanske hört talas om bouldering. Om du tycker om att röra dig i naturen och skulle vilja börja en ny, rolig och spännande sport kan bouldering vara någonting för dig!

Bild: johndal (Creative Commons)

Klättring är en mångsidig sport och den kan indelas i många väldigt olika kategorier. Ända sedan mänsklighetens början har klättring varit en viktig del av människornas vardag. När människan sedan under loppet av århundraden avskiljde från naturen behövdes klättring inte längre för överlevnaden. Numera har klättring ändå blivit en mycket populär sport.

Några av klättringens underkategorier är bouldering, sportklättring, traditionell klättring, alpinklättring, isklättring och inomhusklättring.
Klättring är en underhållande och utvecklande träningsform som passar alla åldrar. Den är speciellt bra för den som är sugen på att komma igång att träna, men inte tycker om att gå till ett vanligt gym.

Bouldering (ordet boulder kommer från engelska språket och betyder klippblock) är en gren av klättringssporten som oftast sker på klippblock nära marken, utan rep och med en “crashpad” (svensk slang “padda”), dvs. en landningsmadrass som skydd vid fall. Den här typens klättring består ofta av ganska få rörelser och den kan vara mer teknisk och atletisk än annan klättring.

Bild: Tanja Saxell

Eftersom klippblocken oftast inte är mer än några meter höga (enligt Svenska Klätterförbundet max 6 meter), bygger bouldering mer på teknik och styrka hellre än uthållighet. Det här skiljer den delvis från övrig klättring. Bouldering kräver dessutom betydligt mindre utrustning, till skillnad från annan klättring; ett par klätterskor, en kritpåse med krita (magnesiumkarbonat), en crashpad, samt en borste att rengöra greppen med. Bouldering kan utövas på såväl naturliga klippblock och klippor som på artificiella objekt.

Klättring är en rolig sport eftersom man i den finner ett egenvärde, där man inte bara tränar för resultatets skull, utan även för att träningen i sig är kul och stimulerande!

Vill du veta mer om klättring och bouldering samt om kurser i Finland och i Sverige kan du gå till följande webbsidor:

Suomen Kiipeilyliitto (Finska Klätterförbundet)

Svensk klättring organiseras genom Svenska Klätterförbundet

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.