Arkiverad

Träffa Bodil, den orienterande kemiläraren

Temaartiklar Idrott & hälsa
Publicerad: 26.06.2009

Bodil Holmström har gjort det: hon har lyckats kombinera sina studier i kemi, matematik och pedagogik med framgångsrikt idrottande.

Bild: WorldofO.com

Jag träffade Bodil i Vasa där jag hade möjlighet att prata med henne om orientering och om att vara lärare.

Hej Bodil, hur är det med dig?

Tack det går bara bra! Det känns jätte skönt att mina studier snart är över!

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag kommer från Esbo men studerade matte och kemi i Åbo. Jag har orienterat i tio år, det blir 18:e säsongen nu. På sommaren ska jag åka till Norge och bara ta det ledigt och ha roligt! Det är mitt åttonde studieår, det har gått bra att kombinera orienteringen med studierna – trots att det ibland är svårt att hinna med allt. Jag vill både träna och vila men brukar inte hinna med båda…

Du är snart klar med lärarstudierna. Vad händer sedan?

När hösten börjar ska jag göra korta lärarvikariat. Jag tänker koncentrera mig på idrotten nu och bli heltidslärare senare. Snart åker jag till Lettlands västkust för att tävla, det är en tio dagars orienteringstävling så det blir tufft program!

Vad betyder orientering till dig?

Jätte mycket! Bra kompisar, resor… Man får möjligheten att se mycket av Europa. Det är en livsstil och en krävande sport. Att vara ute i naturen, att röra sig i skogen…

Varför ville du bli just matte- och kemilärare?

När jag var liten ville jag bli arkeolog, men det gick inte ihop med orienteringen. Matte och kemi passade bra med idrottandet och dessutom tycker jag själv mycket om att lära! Jag vill ha kontakt med människor hellre än att sitta på ett kontor…

Har du några råd till dem som funderar på att bli lärare eller dem som vill kombinera idrottandet med ett annat yrke?

Det är viktigt att kunna planera sin tid. Man ska vara beredd på att den här kombinationen kommer att ta sin tid. På idrottsakademierna i Vasa och Åbo kan man bli både lärare och idrottare. Till exempel är orienterarna Minna Kauppi och Jani Lakanen och många andra framgångsrika idrottare också lärare! Man ska också komma ihåg att det är viktigt att sänka kraven på sig själv och att ta det lugnt.


Vasaregionens idrottsakademi


Åboregionens idrottsakademi

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.