Arkiverad

Dinosaurierna erövrade stora salen på Naturhistoriska museet

Temaartiklar Globalt & lokalt
Publicerad: 19.06.2009

Naturhistoriska centralmuseet slog upp sina dörrar igen efter en nästan tre år lång paus för grundrenovering. Både byggnaden liksom utställningarna genomgick stora förändringar.

Bild: Mikko Heikkinen, Naturhistoriska museet.

- Under renoveringen försökte vi återgå till byggnadens ursprungliga utseende, berättar informatör Laura Hiisivuori.

Ett av de mest omfattande projekten var att öppna stora salen på tredje våningen. Där tronar nu fossilen av en enorm Giganotosaurus, museets stora dragplåster.

Museet öppnade med tre fasta utställningar; Naturen i Finland, Livets historia och Benen berättar. Naturen i Finland inledde med ett utställningsrum om Helsingfors.

- Vi vill betona naturen även i storstäder. Här lever måsar, duvor, småfåglar, uvar, kaniner, ekorrar och råttor jämsides med oss, berättar överkonservator Ari Puolakoski.

Landskapen och djurlivet växlar med årstiderna. Publiken får följa med på en resa genom Finland med vyer från den sköra skärgården, de gråa myrarna och djupa skogarna. I utställningsmontrarna lever de traditionella stora däggdjuren sida vid sida med fåglar och gnagare. Också våra minsta kryp, insekterna, har uppmärksammats.

- Vårt mål är att fascinera och utbilda människor i alla åldrar. Jag hoppas att museet kan vara en oas av naturupplevelse mitt i den stressiga storstaden, säger Puolakoski.

Utställningen avslutas med ett drömskt vinterlandskap från Koillismaa, Kilpisjärvi och Saanas sluttningar.

Naturhistoriska centralmuseet är en separat forskningsinstitution underställd Helsingfors universitet. Museet fungerar också som ett av de tre nationella centralmuseerna, med ansvar för nationalsamlingarna inom sitt verksamhetsområde.

- Staten har dock inte deltagit i några kostnader för renoveringen utan universitetets fonder har fått stå för hela notan på ca 17 miljoner euro, berättar Ari Puolakoski.

Text: Johanna Metsämäki, Helsingfors universitets webbredaktion