Arkiverad

Kolageysir

Pröva hemma
Publicerad: 17.06.2009

Är du irriterad över att allt som är skojigt förbjuds? Det är vi också. Det skulle vara så roligt att göra olika slags trick och experiment som visas på TV och internet hemma, men av någon konstig anledning blir de alltid förbjudna. Vi letar efter experiment som du, för en gångs skull, får göra.

En tvåmeters kolageysir är rolig och ger färg åt festen eller varför inte en grå söndagseftermiddag. Allt du behöver är en tvåliters flaska sockerfri kola och en rulle Mentos-pastiller med mintsmak (eller två, eftersom de är ganska goda).

Välj en lämplig, avskild plats, öppna kolaflaskan (och det ska inte vara någon halvfull, avslagen flaska utan en färsk och oöppnad. Märket har ingen betydelse), Häll i pastillerna så snabbt som möjligt och ta ett språng bakåt. Kolageysiren är färdig!

Men hur bildas en kolageysir? Vad är det i läsken och pastillerna som får detta att hända? Skulle något annat fungera lika bra som Mentos? Vårt testlaboratorium hoppade på utmaningen och började reda ut saken. Vita rockar, blå gummihandskar och skyddsglasögon var förstås nödvändiga, för att vi ens skulle se ut som forskare.

Planeringen av inköpslistan var dock lite problematisk: vad behövdes egentligen för att saken skulle kunna utredas tillräckligt omfattande? Vi satte upp några hypoteser: om utlösaren är kolans koffein kan man testa saken med kaffe och om den är syrligheten,
behövs citron. Är utlösaren sötningsmedlet behövs det, och dessutom behövs sockerbitar, Vichy och förstås kola och Mentos!

Och sen satte vi igång. Vi experimenterade med små mängder för att vi inte skulle behöva städa så mycket, och materialet var ju inte gratis heller.

Testvinnaren var slutligen dryckens kolsyra och pastillens ytas små hål. Sockerbiten fungerade nästan lika bra. Föremålet som läggs i vätskan får ytspänningen att förändras, och kolsyran som är bunden i drycken förvandlas till koldioxid i en synnerligen rask takt. Mintpastillens ytarea är på grund av dess porer större än ytarean av en sockerfri Mentos med glansig yta, och fungerar således mycket bättre.

Skulle då kola med socker eller till exempel Jaffa funka på samma sätt? Ja, men städningen av sockervätskan skulle vara besvärligare och på sommaren skulle man kunna få hjälp av många små surrande kompisar.

Youtube – Mentos + Coke display
En ambitiös kolageysir-föreställning.

Outi Haatainen Artikelns författare Outi Haatainen och Jaana Saarni studerar kemi vid Helsingfors universitet.