Arkiverad

Stora genombrott i astronomin

Temaartiklar Stjärnor & rymden
Publicerad: 15.06.2009

I dag vet vi mer än någonsin om rymden.
Om cirka tio år kan vi hitta liv på andra planeter, säger docent Heikki Oja vid astronomiska institutionen vid Helsingfors universitet.

Foto: ESA European Space Agency

Astronomin tagit stora steg framåt sedan Galileo Galilei för 400 år sedan gjorde de första observationerna på stjärnhimlen med ett teleskop. I dag vet vi att jordens naturlagar, fysik och ämnenas kemi är de samma i hela universum, vilket förklarar möjligheten till liv på andra planeter.

I princip har mänskligheten lyckats observera hela universum, genombrottet skedde på 1960-talet då den så kallade kosmiska bakgrundsstrålning, en rest från urexplosionen, hittades.

Det är det mest avlägsna objektet som överhuvudtaget kan observeras och avståndet dit är enligt dagens uppgifter 13,7 miljarder ljusår, berättar Oja.

Också det inre solsystemet är kartlagt och de större asteroiderna, som där finns. En stor framgång skedde i oktober förra året.

Första gången någonsin lyckades man förutspå och räkna ut var och när en meteorid kommer att landa. Den exploderade 37 km ovanför norra Sudan, berättar docent Karri Muinonen vid astronomiska institutionen HU.

Nu vet man redan om en asteroid som vi kommer att kunna se år 2029, men som kan återkomma sju år senare och krocka med jorden.

Största risken är att den landar i havet, eftersom den kan orsaka en tsunami, säger Muinonen.

Det är FN som bestämmer om man måste ta till åtgärder för att hindra att den träffar jordens yta.

Shamanism och stjärnkartan

Rymden och universum har alltid haft en andlig dimension för människan. Juha Pentikäinen, professor emeritus i religionsvetenskap vid HU, har forskat om shamanism bland ursprungsbefolkningar i norra Sibirien. För dem är stjärnkartan viktig, den hjälper dem att till exempel navigera men har också spelat en viktig roll i skapandet av myter och ritualer.

De har en otrolig kunskap i kosmologi och myter och de har en viktig uppgift att föra de här folktraditionerna vidare, betonar Pentikäinen.

Bild: ccdoh1 (Creative Commons)

Också i filmens värld har stjärnorna en stor symbolisk betydelse, de symboliserar drömmar, men också våra rädslor och hopp.

I många filmer sitter det förälskade paret en mörk sommarnatt och tittar på himlen och ser ett stjärnfall som visualiserar och beseglar deras gemensamma dröm, säger Pasi Nyyssönen, filosofie licentiat och timlärare vid HU.

Text: Jonna Söderqvist, Helsingfors universitets webbredaktion