Arkiverad

Legorobotarna utmanar kreativiteten

Temaartiklar Teknik & uppfinningar
Publicerad: 05.06.2009

Alla har väl någon gång som barn lekt med Legobitar. Men att också tonåringar och vuxna blir entusiastiska Legobyggare är någonting nytt: här kommer Lego Mindstorms, robotar som man själv kan bygga och programmera att göra vad man vill!

Bild: svacher (Creative Commons)

Du behöver inte längre vara förargad på att du är för gammal för att leka med Legos. Lego Mindstorms NXT är nämligen lika enkelt som vanligt lego men otroligt mycket häftigare! Om du är det minsta teknikintresserad och vill lära dig mer om hur robotar fungerar, eller bara vill ha jäkligt kul, är Lego Mindstorms någonting för dig.

Bild: Venla Sandgren

Det hela går ut på att man bygger robotar i Lego och sedan programmerar dem att utföra olika uppgifter. NXT:n är en 32-bits mikrodator som är hjärnan i roboten. Den styr roboten och hämtar data från omvärlden. Till den kan motorer och sensorer kopplas (bl.a. ljus-, ljud-, ultraljuds-, avstånds- och trycksensorer). Via programvara på en vanlig dator bestäms hur dessa motorer och sensorer ska reagera på information och vilka uppgifter roboten ska utföra. Den kan till exempel reagera på beröring, ljus eller ljud.

Robotdemonstationen på gång. Bild: svacher (Creative Commons)

Några ord som kan förknippas med Mindstorms NXT är logik, matematik, dataprogrammering, kreativitet, upptäckarglädje, samarbetsförmåga, design och produktutveckling. Mindstorms NXT är mer än en leksak men inte ett arbetsverktyg så den passar alla målgrupper.

På Lego Mindstorms sida kan du titta på robotfilmer, få tips för byggandet av en egen robot och ställa frågor till experter.
Lego Mindstorms NXT