Arkiverad

En smula fysik på bio

Temaartiklar Forskning & forskare
Publicerad: 03.06.2009

Den 13 maj hade filmen Änglar och Demoner, av samma gäng som stod bakom filmen Da Vinci-koden, sin premiär i Finland. Filmen är delvis inspelad i Cern, där också forskare från Finland är sysselsatta med världsalltets mysterier.

Huvudpersonerna i den intensivt framskridande thrillern som utspelar sig på gatorna i Rom ska hindra att Vatikanen förstörs. Ett hemligt brödraskap försöker nämligen gå åt Vatikanen med antimateria stulen från Cern.

Arbetet i Cern, på det riktiga europeiska forskningsinstitutet för partikelfysik i Geneve, har blivit känt i offentligheten på grund av byggandet av världens största partikelaccelerator, LHC (Large Hadron Collider).

Den finländska gruppen som arbetar med LHC leds av professor Jorma Tuominiemi. Han såg filmen på en förhandsvisning. – Filmen ger en sprakande bild av LHC-fysiken. Filmens regissör och fotograf ger en ganska riktig bild av proportionerna i de provstationer som byggts för LHC. De anläggningar för produktion och lagring av antimateria som filmats i Hollywood är däremot mera verklighetsfrämmande.

I Cern har man producerat antimateria sedan 1980-talet. Antimaterien är ett tillstånd hos ämnet. Enligt modern kunskap har elementärpartiklarna sina antipartiklar, som till egenskaperna påminner om partiklar, endast den elektriska laddningen är den motsatta. När en ämnespartikel och dess antipartikel möts utraderar de varandra och energi uppstår.

LHC-anläggningen, som alltså förekommer i filmen, är emellertid planerad för forskning i andra fenomen än antimateria.

Det nuvarande världsalltet verkar enligt våra observationer bestå av enbart materia, säger han.

När vi förstår varför materie-antimateriesymmetrin brutits vet vi redan mera om världsalltets uppkomst.

Den verkliga LHC startas igen i slutet av året. Före det kan vi nog roa oss en smula med den här filmen.

Filmen bygger på Dan Browns roman med samma namn, och Tom Hanks är filmens stjärna.

Läs mera om LHC-acceleratorn i webbnyheterna:
CERN-forskare hoppas lösa Big Bangs mysterier

Titta också på HU:s bloggtjänst(på finska)
Higgsin metsästäjät

I bloggen får vi följa med LHC-acceleratorn i CERN i med- och motgångar.

Text: Minna Meriläinen, Helsingfors universitets vetenskapsnyheter
Foto: Sony Pictures
Översättning: Eva Wahlström