Arkiverad

Dennis gyrostabilisator kom trea i en nationell vetenskapstävling

Nyheter Teknik & uppfinningar
Publicerad: 27.04.2009

I finalen av vetenskapstävlingen Forska-Experimentera-Utveckla som hölls på kemiska instutionen vid Helsingfors universitet belönades 15 uppfinningar och forskningsarbeten från barn och ungdomar. En av vinnarna var Dennis Saxén från Svenska samskolan i Tammerfors som fick priset för sitt projekt Gyrostabilisator i kanot.

Dennis tar emot diplomet. Bild: Suvi Korhonen.

Det var en glad överraskning, jag vågade inte tro på att jag skulle få ett pris“, säger Dennis efter att ha hört att han hade fått tredje plats i tävlingen.

Sammantaget belönades 15 uppfinningar och forskningsarbeten från barn och ungdomar. Tävlingen bestod av tre serier: förskoleserien, serien för årskurs 3 – 9 och serien för övriga under 21-åringar.

Konkurrensen i tävlingen var hård och tävlingsbidragen mycket högklassiga. De yngsta pristagarna var 6-åriga och de äldsta 20-åriga. Deltagarna kom från olika delar av Finland, ända från Torneå.

Till Paris med koldioxid

Vinnaren av denna tävling kommer att åka till Paris i september och delta i den internationella vetenskapstävlingen Young Scientist. Det var Paula Hietala från Linnankoski gymnasium som vann i år för sitt forskningsarbete om koldioxidens nyttoanvändning, Mari Fadjukoff och Riikka Ruuth från Valkeakoski gymnasium blev tvåa för deras arbete om grundskolelevernas värderingsförmåga.

Paula har precis fått veta att hon har vunnit tävlingen. Bild: Suvi Korhonen.

Trots att ha tagit hem segern hade Paula inte varit alls säker på att hon skulle vinna. “Jag blev jätte överraskad, speciellt eftersom jag höll på att ge upp många gånger under forskningens gång.“ Hon sade att få komma till finalen kändes redan som att ha vunnit.

Idén till sitt forskningsarbete fick Paula under en kemitimme där det pratades om karbonater. Hon bestämde sig då att börja utveckla någonting som skulle kunna hjälpa med klimatförändringen. I sitt hem har hon ett litet laboratorium där det är lätt att experimentera. Hennes mamma och pappa är också kemister. “Inspirationen till kemin har jag fått hemifrån och det har sedan fortsatt i skolans kemitimmar.

Om tävlingen i Paris sade Paula att hon vet att nivån kommer att vara hög. “Jag är lite nervös“, erkände hon.

Används också i jojo, frisbee och snurror

Hur var det med Dennis tävlingsbidrag – vad var det egentligen som han hade byggt och hur fungerar den?

Det är en gyrostabilisator och den ska stabilisera gungningar i båtar. Ett gyroskop är ett föremål med vilket man kan mäta och styra ett föremåls orientering, inriktning“, förklarade Dennis. Han hade undersökt hur mycket ett gyroskop dämpar gungningar i en kanot.

På bilden syns konstruktionen i sin helhet med den uppochnervända cykeln som stabiliserar gungningar i kanoten när bakhjulet roterar. Bild: Dennis Saxén.

Att resultaten blev som Dennis hade tänkt sig var han glad över. “Under experimentet konstaterade jag att gyroskop faktiskt kan användas som stabilisator i båtar. Det var roligt att se att maskinen fungerade som jag hade tänkt mig.

Om man stabiliserar båtar med gyroskop kan man skippa kölar och båtarna kan få lägre djupgående. Gyroskopet väger ca 7,5kg och kan dämpa gungningarna med en tredjedel då det roterar med 7.6 varv/sekund.

Idén till gyroskopet fick Dennis efter att ha läst en spännande artikel om gyrostabilisatorn i Illustrerad Vetenskap. Han tycker också mycket om att köra motorbåt, vilket hjälpte med valet av forskningsobjekt.

Gyroegenskaperna används även i många populära och spektakulära leksaker som jojo, frisbee och snurror av alla slag, ibland kombinerade med magnetkrafter.

Mer information: Gyroskop

Forska-Experimentera-Utveckla (på finska Tutki-Kokeile-Kehitä) är en finsk vetenskapstävling som arrangerades första gången 1980. Den organiseras av Klubbcentralen och TEK tillsammans med LUMA-centrum. Tävlingen riktar sig till barn och ungdomar som är intresserade av att utföra naturvetenskapliga, tekniska, humanistiska eller uppfinningsrika projekt.