Arkiverad

Veckans länk: När konst möter medicin

Aktiviteter Ur nätets gömmor
Publicerad: 22.04.2009

Vad händer när man röntgar en Barbie, en iPhone eller en Big Mac? Det blir röntgenkonst, förstås.

En röntgad leksakshund. Bild: Satre Stuelke.

Satre Stuelke är en amerikansk medicinstudent som bestämde sig att också bli konstnär. I sitt projekt som heter Radiology Art använder han datortomografi (Computed Tomography eller vardagligt CAT Scan) för att kunna se hur teknikprylarnas, leksakernas och matens innandömen ser ut. Med hjälp av denna teknik framställer han sedan färggranna bilder som blir till konstverk.

Stuelke har hittat det bästa sättet att kombinera sina kunskaper från de båda disciplinerna, konst och medicin.

Sina medicinstudier bedriver han vid Weill Cornell Medical College där han får låna en äldre datortomograf som inte längre används för att undersöka patienter. Tidigare har Stuelke varit professor i konst vid Manhattans School of Visual Arts.

Att använda utrustning för radiologi som ett kreativt verktyg är mycket spännande för mig. Det ger mig möjligheten att kombinera mitt konstkunnande med min hängivenhet för vetenskap och uppfinningar, parad med min känsla för humor, säger konstnären på sin webbsida.

Satre Stuelkes webbsida: Radiology Art

Ta också en titt på den engelska artisten Nick Veaseys förbryllande röntgenkonst: www.nickveasey.com