Arkiverad

Ungdomar från Mumbais slum träffas i gymmet

Temaartiklar Globalt & lokalt
Publicerad: 20.04.2009

Den som har sett filmen Slumdog Millionaire som berättar om en ung man från slummen i Bombay som ställer upp i den indiska versionen av frågetävlingen Vem vill bli miljonär? blev kanske intresserad av hur det är att leva i en indisk slum. Här finns ett exempel ur verkliga livet.

Hälften av den indiska staden Mumbais invånare lever i slum. Bild: bartpogoda Flickr.com (Creative Commons).

Av Mumbais 20 miljoner invånare lever hälften i slum. Unga män i Subash Nagars slum drömmer om bättre utbildningsmöjligheter och en renare miljö med hjälp av avfallsservice. Terrorattacken i december ifjol lämnade efter sig rädsla och en önskan om bättre övervakning av Indiens gränser.

Det största problemet här är, liksom i de andra slumområdena i Mumbai, att husen och bostäderna är i så dåligt skick och att omgivningen är så smutsig. Det finns för mycket avfall och avfallsservicen fungerar inte, men som tur är har vi ändå ett avloppssystem nu för tiden, berättar 21-åriga Finoz som har kommit för att träffa sina kompisar i ungdomscentrets gym, som har grundats av Fida International.

Anand och Finoz vill inte flytta från slummen utan hellre ha bättre levnadsstandard i sin nuvarande boendemiljö. Foto: Päivi Arvonen.

På eftermiddagen är också nittonåriga Anand och 23-åriga Manoob på plats. De är andra generationens sluminvånare och drömmer inte om att flytta bort.

Det här är vårt hem och vi trivs här. Vi vill inte flytta till statliga höghuskolosser utan ha bättre levnadsstandard här, säger Anand och Manoob. De klagar inte på arbetslöshet eller ens på bristen på pengar. Manoob arbetar i en fabrik och Anand som assistent på ett kontor. Finoz är chaufför.

Jag är nöjd med mitt arbete men i framtiden skulle jag vilja köpa en bil och bli egen företagare, säger Finoz.

Han har gått på ungdomscentrets datorkurs som han är mycket belåten över.

Kursen lärde mig en hel del, och jag hoppas jag kan använda det jag lärde mig. Det enda problemet är att här i slummen finns det inte nätuppkoppling. Men kursen förbättrade mitt liv mycket i alla fall, säger han.

Det här gymmet är väldigt viktigt för oss. Vi kommer hit nästan varje dag. Vi tränar inte varje gång men det är en bra plats när man vill träffa vänner, berättar de tre unga männen.

Utbildning garanti för bättre framtid

Prashant, som bor granne med ungdomscentret och presenterar sig som fastighetsföretagare, klagar däremot på arbetslöshet och penningbrist.

Prashant bor i en liten tvårummare med sin mamma, sin fru och sin tvååriga dotter. Foto: Päivi Arvonen

Det är klart att miljöfrågorna är viktiga och att man borde få bort avskrädet från slummen, men de största problemen i Mumbais slum är bristen på pengar och ordentlig utbildning, anser Prashant.

Han berättar att han förtjänar 20-30 rupier (30-50 cent) per dag. – Jag är verkligen inte lycklig. Jag behöver åtminstone 100 rupier (1,60 euro) per dag. Nu måste min fru också arbeta och min mamma hjälpa till genom att arbeta som sömmerska.

Prashant är också bekymrad över den svaga utbildningsnivån och särskilt flickors utbildning.

Föräldrar borde förstå att sätta sina flickor i skola, annars har de ingen framtid. Jag har själv fått gå tio år i skola men jag hoppas att kunna låta min dotter få utbildning ändå upp på universitetsnivå säger Prashant.

Terrorismen skrämmer

De unga männen kommer mycket väl ihåg terrordådet i början av december.

Efter terrorattacken i Mumbai tändes tusentals ljus. Bild: aloshbennett Flickr.com (Creative Commons).

Det var helt förfärligt. Vi satt framför TV:n 24 timmar av dygnet. Min pappa arbetade där det hände och vi hörde inget av honom på två dagar. Hela staden var paralyserad och alla affärer var stängda i fyra dagars tid, berättar Anand.

Männen anser att det är politikerna som var skyldiga till terrorattacken.

Vi borde ha mycket bättre politiker, hela attacken var politikernas fel. Indien kan inte garantera fred och trygghet för sina medborgare om landets gränser inte övervakas säger de.

De tror inte att religiösa konflikter är orsaken till terrorism.

I Indien är religioner inget problem. Olika religioner lever sida vid sida som grannar och vänner. Här i Mumbai kan man till och med gifta sig utan att föräldrarna protesterar fast man tillhör olika religioner, men det är ännu ovanligt i resten av Indien.

Hela samhället med i utvecklingen av levnadsstandarden

Ett av de största problemen med slummen är bristen på samhörighet. Fidas utvecklingsprojekt i samarbete med församlingen Good News Assembly of God försöker aktivera slummens invånare att själva hitta lösningar på sitt samhälles problem, berättar projektledare Anita Samuel.

Hon räknar också upp andra problem: bristen på rent vatten, sanitära utrymmen och avfallsservice. Det trånga boendet ger inte möjlighet till privatliv, och de öppna bostäderna leder till mera kriminalitet.

Männens alkoholism är också ett stort problem i slummen, därför är det så viktigt att kvinnors utbildning och företagande får stöd, säger Anita Samuel.

Fidas utvecklingsprojekt genomförs med fyrtio anställdas och många frivilligas krafter i stadens tolv slumområden. I varje slumområde verkar en slumkommitté som består av lokala invånare.

Vi vill aktivera slummens invånare att själva skapa förändringar i sinn tillvaro på gräsrotsnivå, och vi ger utbildning i hälsovårds- och hygienfrågor. Vi understryker vikten av utbildning och ordnar kurser i läsning, sömnad och datoranvändning, särskilt för kvinnor. Vi försöker få hela samhället och också politikerna med i utvecklingssamarbetet. Den allra viktigaste målgruppen är ändå barnen, de är framtidens hopp, säger Anita Samuel.

Text och bilder: Päivi Aronen

Artikeln har publicerats tidigare på:
Utrikesministeriet: Global.finland