Arkiverad

Pröva hemma: Kemiska påskägg

Aktiviteter Pröva hemma
Publicerad: 09.04.2009

Nu är det dags igen att pyssla med påskägg! Att färga ägg är något som är roligt att göra ihop med kompisar eller familjen. Äggen kan färgas i en mängd olika vackra nyanser med hjälp av naturens egna färgämnen.

Röda ägg, som tillhör den ortodoxa kyrkans traditioner, kan man göra genom att koka äggen i lökskalvatten. Skarpare och djupare färg får man genom att hälla en skvätt ättika till kokvattnet. Vill du få dina ägg riktigt blanka och fina kan du polera dem försiktigt med en aning olivolja. Bild: RobW_ Flickr.com (Creative Commons)

Att sätta igång

Vad du behöver är hårdkokta ägg och ingredienser som finns i nedanstående tabell. Ingredienserna väljer du beroende på vilken färg du vill ha.

Lägg äggen försiktigt i kastrullen bredvid varandra och häll på så mycket kallt vatten att äggen täcks. Färga högst tre ägg åt gången. Tillsätt en tesked ättika. Kom ihåg att några färgämnen kräver kokning medan andra inte gör det! Tillsätt sedan färgämnen i kastrullen och koka upp vattnet. Ju längre du låter äggen vara i färgvätskan desto starkare färg får du. Om färgämnet inte kräver kokning kan du tillsätta ämnet och äggen i kallt vatten och låta dem ligga två timmar eller över natt i kylskåpet beroende på hur starkt färgade ägg du vill ha.

Färg Ämne
Blåviolett En liten mängd kokta rödlökskal eller rött vin
Blå Kokta rödkålsblad eller blåbär
Grön Kokta spenatblad
Grönaktig gul Kokta skal av ett gult äpple
Gul Gröna telöv, kamomillte, apelsinskal eller citronskal
Orange Kokta gullökskal, chilipulver eller kokta morötter
Ljusröd Saft av grapefrukt, lingonbär eller lingonbärssaft
Röd En stor mängd kokta rödlökskal eller inlagda körsbär

Jenni Västinsalo Jenni Västinsalo studerar kemi och kommer någon dag i framtiden att bli kemilärare. Hon älskar vackra bilar, vitlöksdipp och en sådan livstil som en studerande inte skulle ha råd med.