Arkiverad

Veckans länk: Stellarium

Aktiviteter Ur nätets gömmor
Publicerad: 06.04.2009

Nu kan du ha ett eget planetarium i hemdatorn. Stellarium är ett gratisprogram som visar en realistisk himmel tredimensionellt, precis såsom man ser det med blotta ögat, kikare eller med ett teleskop.

Planeternas dans ovanför ESA:s huvudkontor nära München.

Programmet erbjuder ett virtuellt alternativ till en realtidsvy över stjärnor, planeter och andra celestiala objekt som finns i rymden. En ny förbättrad version av programmet har utkommit i början av februari vilket gör rymdskådandet ännu smidigare.

Utöver att man kan se stjärnfall kan man också njuta av soluppgångar eller nedgångar på jordens yta. Det går dessutom att ladda ner extra stjärnkataloger för att se upp till 210 miljoner stjärnor. Stellarium finns också på svenska och finska.

Ställ bara in dina koordinater och flyg till stjärnorna!

www.stellarium.org

Så här ser det ut på planeten Mars.