Arkiverad

Mänsklig utveckling i Afrika tema för de ungas pristävling

Aktiviteter Kreativa tävlingar
Publicerad: 18.03.2009

Är du mellan 16 och 18 år gammal och bosatt i ett EU-land? Om du svarade jakande på båda frågorna kan du delta i EU:s pristävling om bistånd för ungdomar.

Tävlingen ordnas av Europakommissionen, och tävlingsbidragen är antingen affischer eller videofilmer. I år är temat Den mänskliga utvecklingen i Afrika, och man kan välja någon av följande infallsvinklar:

  • Jämlikhet mellan könen
  • Barn och ungdomar
  • Kulturell mångfald

Man deltar via sin skola och varje elev kan skicka in ett tävlingsbidrag. Tiden går ut den 31:a maj 2009.

De nationella vinnarna och andraplatstagarna kommer tillsammans med sina lärare att få delta i prisutdelningsceremonin som sker i Bryssel. Europeiska kommissionären för bistånd Louis Michel bjuder sedan vinnarna från varje medlemsland att tillsammans med sina lärare besöka Afrika i fem dagars tid. Då bekantar de sig med det utvecklingssamarbete som Europakommissionen och medlemsländerna bedriver.

“African women are also human beings with the same rights as their men” (Czech Republic).

Ifjol vann Maria Huusko från Ressun lukio i Helsingfors och andra pris fick Antton Nuotio från Helsingin kuvataidelukio.

EuropeAid som ansvarar för kommissionens utvecklingssamarbete har gjort ett informationspaket om utvecklingssamarbetet i Rwanda. Det finns att läsa på engelska på pristävlingens webbsidor:
http://www.dyp2008.org/ww/en/pub/dyp2008/library/pedagogical_kit.htm

På webbsidorna kan du också delta i tävlingen!

Den svenska webbsidan finns här:
http://www.dyp2008.org/ww/sv/pub/dyp2008/info/downloads.htm