Arkiverad

Rymdmannen Christer Fuglesang till Finland

Nyheter Stjärnor & rymden
Publicerad: 09.03.2009

Hur många astronauter finns det i Norden? Bara en och han är Christer Fuglesang. Den svenske rymdfararen kommer till Vasa den 18.3.

Christer sägs vara väldigt “down to earth”.

ESA-astronauten Fuglesang håller en föreläsning i Vasa till närmare 400 människor på Åbo Akademis Akademiforum. Han ska tala under rubriken “Från rymden till rymden”.

ESA är den Europeiska Rymdorganisationen European Space Agency, som är Europas länk till rymden.

Vi är mycket glada över att Christer Fuglesang blir Akademiforums första gästföreläsare. Han har en gedigen akademisk utbildning och är den första europeiske astronauten med både rysk och amerikansk utbildning“, säger Sven-Erik Hansén, Åbo Akademis rektor i Vasa enligt Akademis egen webbsida. “Det är en mycket stor ära för Åbo Akademi att få ta del av Fuglesangs erfarenheter“, fortsätter Hansén.

Astronauterna Robert L. Curbeam Jr. (vänster) och Christer Fuglesang (höger) på den Internationella Rymdstationen ISS. Bakom dem finns konturerna av Nya Zeeland. Bild: TopTechWriter.US Flickr.com (Creative Commons)

Det Internationella Astronomiåret och Christers nästa rymdfärd

2009 har av FN proklamerats som det Internationella Astronomiåret. Under året kommer det att hända mycket spännande inom astronomin. Till exempel åker Christer Fuglesang upp i rymden en andra gång. Hans första rymdfärd var STS-116 som genomfördes med den amerikanska rymdfärjan Discovery mellan 9 december och 22 december 2006. Christers nästa färd är planerad till 30 juli 2009.

Det stora uppdraget blir ombord på STS-128 Shuttle Atlantis och Christer kommer i samband med det uppdraget att utföra två rymdpromenader. Den 51-årige partikelfysikern ska flyga till den Internationella rymdstationen, ISS.

Christer Fuglesang får sällskap av NASA-astronauterna Frederick W. “Rick” Sturckow, Kevin A. Ford, John D. “Danny” Olivas, Patrick G. Forrester och Jose M. Hernandez.

Syftet med expeditionen är att leverera teknisk utrustning till rymdstationen.

Du kan läsa mer om Christer Fuglesang på

www.christerfuglesang.comESA – Europeiska Rymdorganisationen