Arkiverad

Namibisk teatergrupp skämtar med allvarliga saker

Temaartiklar Globalt & lokalt
Publicerad: 23.02.2009

Det här är enda stället i hela landet där apartheid inte stinker!“ Så börjar berättelsen om ett namibiskt par, Pompie och Eva, som bor på avfallsplatsen. Deras öden har förevigats i en teaterpjäs vars avsikt är att väcka medvetenhet också om sådana människors liv som inte syns i offentligheten.

Avfallshögens kung Pompie (skådespelaren Frederick B. Philander).

Pjäsen är trots sitt ämnesval inte dyster, utan tvärtom rolig och full av hopp. Det är noggrant slipad scenkonst från ett land där teaterkulturen fortfarande är i barnskorna.

Den erfarna skådespelartrion har hämtat två pjäser till Finland: skådespelet The King of the Dump och dockteaterpjäsen The Trumpet Player. Den senare visas i Uleåborg på barnens teaterdagar 17-21 februari. Den lysande dockteaterföreställningen berättar om en pojke som insjuknat i aids. Föreställningen för upp dockteatern på en helt ny nivå.

Avsikten med pjäsen är att visa att också hivsmittade ha en chans att leva ett fullödigt liv. Hiv syns inte utanpå, men medmänniskornas fördomar kan vara dödligare än själva sjukdomen, beskriver Richard Swartz, skådespelartrions yngste.

Pjäsen lever med verkligheten

Pompie (Frederick B. Philander) och Eva (Felicity Celento). Bild: Mirva Viitanen

Det roligaste, och samtidigt det mest utmanande, med den pjäsen är att den aldrig blir färdig. Vi har tvingats ändra i berättelsen otaliga gånger när nya mediciner har ändrat människors möjligheter att leva med sjukdomen. Skådespelarna tror att The Trumpet Player är färdig först när den har visats för sista gången, “det vill säga kanske om tjugo år“, skrattar de.

Det namibiska skådespelarparet Frederick B. Philander och Felicity Celento samt Richard Swartz besöker Finland redan för andra gången med stöd av utrikesministeriet. Avsikten med besöket är, förutom att skapa kontakter med finländare i branschen, också att visa vad den namibiska teatern kan ge åt de finländska unga under dockteaterns festår 2009. Besöket är en del av kulturutbytesprojektet mellan Finlands och Namibias Assitej-center.

Inspelningar på avfallsplatsen

Pjäserna som visas i Finland har regisserats och skrivits av skådespelaren Frederick B. Philander själv. Han vann det prestigefyllda internationella radiopjäspriset för berättelsen om “avfallshögens kung”, pjäsen The King of the Dump år 1999. Tillsammans med sin hustru har han visat pjäsen under tjugo år runt om i världen.

Radioversionen av pjäsen bandades in på en namibisk avfallsplats, så den är också i det här avseendet mycket verklighetstrogen. The Trumpet Player om hiv är också den mycket realistisk för i Namibia har en eller två av tio unga fått smittan.

Jag visar helst den här pjäsen i Namibia där det i publiken mycket väl kan sitta sådana som delar huvudpersonens öde, säger Richard Swartz.

Politikerna fick sin del

I Finland är publiken tyst som en mus, medan man i Namibia lever med i berättelsen och tar kontakt, beskriver Felicity Celento skillnaderna i stämning. En tisdagskväll i Helsingfors fanns det ändå inte bara finländare i publiken utan också namibiska besökare från den högsta politiska ledningen. Vanda stad hade bjudit en grupp namibiska politiker att bekanta sig med de finländska kommunernas verksamhet. I slutet av dagen fick politikerna en kulturupplevelse från sitt eget land.

Skådespelarna var glada över att ha politikerna i publiken, eftersom “de knappast skulle komma för att se vår pjäs i Namibia“, kommenterade Philander.

Mirva Viitanen

Skribenten är frilansjournalist.

Artikeln har publicerats tidigare på:
Utrikesministeriet: Global.finland