Arkiverad

Depressionsmedicin, brännvin eller gaba?

Temaartiklar Teknik & uppfinningar
Publicerad: 09.02.2009

Forskare vid Biotekniska institutet och veterinärmedicinska fakulteten publicerade i januarinumret av tidskriften Development ny kunskap om nervceller som inverkar på regleringen av sinnestillståndet och på psykiska sjukdomar.

Bild: Veikko Somerpuro

Juha Partanen har med sina kolleger undersökt uppkomsten av så kallade GABAergiska nervceller, som dämpar aktiviteten hos andra nervceller. Deras utveckling och mångformighet är ett oskrivet blad, trots att man vet ganska mycket om cellernas verkningar.

De GABAergiska nervcellerna i mellanhjärnan spelar en väsentlig roll bland annat i regleringen av ångest och motivation och i uppkomsten av beroenden. Transmittern GABA, som produceras av GABAergiska nervceller, är en central aktör på den signalväg i hjärnan som människor brukar aktivera med alkohol, förklarar Partanen. Aktiviteten hos samma signalväg stimuleras också av Diapam och många andra ångestdämpande och antidepressiva läkemedel.

Forskarna i Vik presenterar i artikeln i Development en faktor som radikalt påverkar nervcellernas specialisering. GABAergiska nervceller uppstår inte alls i mellanhjärnan ifall inte en gen, kallad Gata2, aktiveras att ta hand om att de bildas. Inaktivering av Gata2 innebär att det i stället för de dämpande nervcellerna bildas celler som har helt motsatt verkan, dvs. sådana som stimulerar aktiviteten hos andra nervceller.

Partanen anser det vara sannolikt att det under hjärnans utveckling uppstår individuella variationer i nervsystemet, vilket förklarar vissa personers mottaglighet för mentala störningar.

- Vi hoppas att vi kan avslöja en hop gener styrda av Gata2 hos vilka variation, så kallade genfel, kan förklara sjukdomsbenägenhet, säger Partanen.

- Det lönar sig inte att börja manipulera hjärnans utveckling i hopp om lyckligare människor, men sökandet efter riktig medicinering kan i framtiden underlättas genom att man beaktar generna.

Text: Virve Pohjanpalo
Översättning: Eva Wahlström

Artikeln har publicerats tidigare på:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter