Arkiverad

Tejp – en källa för röntgenstrålning?

I främsta ledet av fysik
Publicerad: 01.12.2008

Ett experiment som är bekant för många är att vanlig tejp kan avge ljus. Testa gärna själv, gå in ett helt mörkt rum, vänta en stund så ögonen vänjer sig och börja dra upp en rulle genomskinlig tejp!

Detta fenomen som uppstår när kemiska bindningar mellan tejpytorna bryts kallas triboluminescens och saknar fortfarande en fullständig förklaring.

Nyligen gjorde några forskare vid University of California en annan intressant upptäckt. Om man upprepar samma försök i en vakuumkammare börjar tejprullen avge stark röntgenstrålning.

Tillräckligt stark för att ta en röntgenbild av ett finger och för att få en geigermätare att knastra ordentligt. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature och på deras hemsida kan man se en bra video om försöket.


http://www.nature.com/nature/videoarchive/x-rays/

Så tänk på det när du tejpar fast årets julklappar!

Markus Norrby är en mångsysslande fysiker och nybliven lärare och trivs bra med det. Vid sidan av lärararbetet jobbar han lite med ett forskningsprojekt inom kärnfysik. Dessutom har han en examen i journalistik i bakfickan som gör sig påmind då och då.