Arkiverad

Ordlös smärta

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 17.11.2008

Den medicinska definitionen av smärta är ”en obehaglig sensorisk eller emotionell upplevelse”. Utgående från detta har djurforskarna varit tvungna att fundera över vilka djur som kan anses vara tillräckligt utvecklade för att ha emotionella upplevelser.

En hemlös hundvalp i Kerala, Indien. Bild: digitaura (Creative Commons)

En del av djurens egenskaper och upplevelser liknar människans. De skiljer sig endast i fråga om graden, säger professorn i veterinärmedicinsk farmakologi Outi Vainio.

De sensoriska organ som förmedlar och reglerar smärta är i praktiken desamma hos alla ryggradsdjur, påpekar Vainio, som studerat smärtlindring hos djur. Numera är det allmänt accepterat att åtminstone ryggradsdjuren upplever smärta.

Djur reagerar på smärtsamma retningar på samma sätt som människor.

På samhällsnivå är djurens smärta ett känsligt ämne. Redan den engagerade diskussionen kring försöksdjur visar att djurens smärta berör. Något överraskande har den hetsigaste polemiken under de senaste åren gällt fiskar.

Det har förts en häftig diskussion kring frågan om fiskar kan känna smärta eller inte. En del av forskarna har lutat åt den åsikten att fiskarna har emotionella upplevelser. Men det finns forskningsresultat som pekar både för och emot.

Öronputsning hos veterinären. Bild: Brennan Mercado (Creative Commons)

Ifall vi kommer fram till att fiskar kan känna smärta, är det ju till exempel ett ifrågasatt nöje att fiska och släppa fångsten tillbaka, funderar professorn.

Hon förutspår att medvetenheten om djurs smärta i framtiden kommer att leda till en förändring i intensivuppfödningen av produktionsdjur. Som ett aktuellt varnande exempel nämner forskaren de broilerhöns som förädlats att växa exceptionellt snabbt och vars leder inte håller för djurets massa.

Vi måste söka svar på de stora samhällsfrågorna. Tiden visar hur mycket vi måste ändra på inom djurhushållningen.

Outi Vainio föreläste 12.11 under ett forum för djurens välfärd, Eläinten hyvinvointifoorumi, i Vik över ämnet Eläinten sanoin kuvaamaton kipu (Djurens ordlösa smärta).

Text: Kimmo Luukkonen
Översättning: Eva Wahlström

Källa:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter