Arkiverad

Barack Obama: USA:s nya president

Nyheter ...från hela världen
Publicerad: 05.11.2008

Demokraten Barack Obama blir USA:s 44:e president. Det amerikanska presidentvalet var en spännande tilldragelse och många människor följde det i natt även här i Finland. Antingen vi vill eller inte betyder amerikansk politik mycket för utvecklingen i resten av världen. Också när det gäller miljön.

Titta på videon, samtidigt kan du träna din engelska!

- Om det finns någon därute som tvivlar på att Amerika är en plats där allt är möjligt, som ifrågasätter makten i vår demokrati. Den här kvällen är ert svar. Idag kommer förändringen till Amerika, sade en leende Barack Obama sedan han eskorterats upp på scenen av sin fru Michelle och två döttrar.

När det handlar om miljöfrågor och speciellt klimatfrågan har USA stor inverkan på resten av världen både i form av förebild som ledande industriland och som stor utsläppare av CO2. Landet ensamt svarar för omkring 21 procent av de globala utsläppen av fossil koldioxid (2005), trots att mindre än 5 procent av världens befolkning bor i USA.

Bild: mirsasha (Creative Commons)

Men hur engagerad ska den nya presidenten egentligen vara när det gäller miljö?

Obama har lovat att satsa stort på alternativ energi. Enligt honom måste grönhusgaser minskas och konsumtionen av energi förminskas. Vanliga människor måste göra förändringar. Han vill också satsa på forskning genom att t.ex. under en tioårsperiod satsa 150 miljarder dollar på nästa generations biobränslen, infrastruktur för bränslen och förnybar energi.
Obama har kraftiga åtgärder för klimatproblemen och vill sänka växthusgasutsläppen med hela 80% till 2050.

Men det är ändå omöjligt att veta vad som verkligen kommer att genomföras och vad som bara är stora ord.

Vad tycker du om USA:s nya president?