Arkiverad

Björnen är ett heligt djur

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 03.11.2008

Björnarna har funnits i den finska kulturtraditionen längre än lejonen. Enligt professor Juha Pentikäinen symboliserar björnen trygghet, rikedom och tillförlitlighet. – Björnen har för finnarna varit ett heligt djur. Därför har det inte fått avbildas, och dess rätta namn har inte fått sägas högt.

En svartbjörns unge ger en kram till sin mamma i en av Kaliforniens nationalparker. Bild: Laura Travels (Creative Commons)

Björnen har också ofta fått en plats i företagsvärldens symbolik på grund av dess heliga egenskaper.

Det finska ordet för björn, ‘karhu’, har över 200 synonymer. Trots det har djuret inte avbildats i vårt lands tidigaste klippmålningar.

- Eftersom björnen varit ett heligt djur har det inte fått avbildas, och dess rätta namn har inte fått sägas högt. Människorna har fruktat att björnen angriper dem om man gör det, berättar professorn i religionsvetenskap vid Helsingfors universitet Juha Pentikäinen.

Pentikäinen har i sin forskning granskat den mytologi som anknyter till björnen. Enligt honom har skogarnas konung redan länge varit en del av den finska kulturen p.g.a. religiösa traditioner, språket och vårt lands nordliga läge.

- På annat håll i Skandinavien finns det rikligt med klippmålningar med björnmotiv, så det är i den finska folkliga traditionen som djurets helighet har betonats. Björnen hör också nära samman med lapparnas levnadssätt, berättar Pentikäinen.

I sagorna har det alltid skrattats åt den klumpiga björnen. Räven har vid björnens sida varit en slug filur, som lyckas lura den trögtänkta nallen.

- Björnen som sagofigur påminner om den sävliga stereotypen av en finne. Den är litet dum och ärlig, och ägnar sig just inte åt small talk, skrattar Pentikäinen.

Text: Mirja Mäenpää
Översättning: Valtasana Oy

Källa:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter