Arkiverad

Läkemedelsbagarnas laboratorium

Temaartiklar Forskning & forskare
Publicerad: 20.10.2008

- Ett läkemedel fungerar mycket likt ett virus, beskriver professor Arto Urtti, direktör för Centret för läkemedelsforskning vid Helsingfors universitet.

Bild: Veikko Somerpuro

Virusen har utvecklat sina mekanismer under hundratals miljoner år. Nu kopierar man deras metoder i laboratorierna. Man skapar också ”syntetiska virus” för att transportera läkemedel i kroppen.

Forskningens hetaste ämne är enligt Urtti de läkemedel som kombinerar genteknologi med nanoteknologi. Partiklar med en diameter på en tiotusendedels millimeter byggs upp av flera olika biomaterial, exempelvis fetter, äggviteämnen och polymerer.

Längst in packas läkemedlet eller den bit DNA som skall föras in via genterapi, och på denna kärna bakas flera partikeltunna lager – för att skydda innehållet och leverera det till celler av den rätta typen.

- Det är möjligt att utveckla betydligt mera förfinade, effektiva och säkra läkemedel mot exempelvis cancer- och ögonsjukdomar. Det tar dock tid innan tillämpningarna kommer ut på marknaden, eftersom läkemedlens säkerhet och effekt måste testas grundligt.

Forskningen har väldiga proportioner. Att utveckla ett nytt originalläkemedel tar över ett årtionde och kostar upp till en miljard euro. Av de läkemedelskandidater som klarar sig ända till de kliniska prövningarna misslyckas 90 procent.

Professor Urtti uppträdde tillsammans med Millenniumteknologipristagaren, professor Robert Langer, under seminariet Millenium New Materials den 2 oktober i St Michel. Ämnet för Urtis framförande var biomaterial som kan utnyttjas i utvecklingen av läkemedel.

Text: Kimmo Luukkonen
Översättning: Eva Wahlström

Källa:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter