Arkiverad

Djurens Vecka: Hur kan jag hjälpa igelkottar?

Temaartiklar Natur & miljö
Publicerad: 08.10.2008

För igelkottarna gäller det att ladda upp med mat på hösten. Nu är det en bra tid att ge igelkottarna stadig mat, så att deras fettlager kan växa till sig tillräckligt för att räcka hela den långa vintern.

Vill man ge igelkottarna möjlighet att året runt stanna kvar i trädgården, så skall man tänka på det när man räfsar löv och pinnar. Lämna kvar högar i hörnen, komposthögar och sånt, till igelkottarna över vintern. Bild: Partypalle (Creative Commons)

Igel? Kotte?

Visste du att igelkotten är ett uråldrigt djur som fanns på jorden redan för 30 miljoner år sedan, när vi människor har bara funnits i drygt 1 miljon år? “Igel” är ett gammalt nordiskt ord för spetsig och “Kotte” betyder något runt och knottrigt. På isländska säger man “Broddgaltur”, vilket betyder tagg-gris. I Sverige trodde man förr att igelkotten var tomtens gris. Dödade man en igelkott förde det olycka med sig.

Igelkotten lever av sniglar, maskar och insekter. Taggarna sitter enbart på igelkottens rygg. Igel är ett äldre ord för nål eller syl, härav kommer namnet. De har bra lukt, känsel och hörsel men ser inget vidare.

Man kan ge igelkottarna fisk eller kattmat. Man kan även ge matrester, förutsatt att de inte är särskilt kryddade eller salta. Det är bra att servera friskt vatten till maten. Objudna flygande gäster hålls borta om man serverar maten först i skymningen, då de flesta fåglar redan lagt sig. Igelkottarna rör sig nämligen oftast just i skymningen.

Villa Igelkott

På hösten börjar igelkottarna också leta efter ett bra vinteride, där de ligger i dvala över vintern. Det finns även färdiga bon på marknaden. Om det redan finns ett sådant bo på tomten, är det dags att byta det gamla störmaterialet mot nytt. Sådana här “Villa Igelkott”-bon kan man fråga efter t.ex. av Åbo Djurskyddsföreningens Jukka Nummelin, tel. 0400 227 341.

Om man inte tänker skaffa sig ett sådant igelkottshotell, skulle det vara bra att samla alla under hösten hopräfsade löv i ett upphöjt hörn av gården. På detta vis kan igelkotten själv gräva sig ett skyddande vinteride där. Det är dock viktigt att se till att det inte kan rinna smältvatten in i igelkottsboet på våren.

Vad ska jag göra om jag hittar en igelkottsunge i naturen?

Bild: bluelunarrose (Creative Commons)

Kom ihåg att alltid försäkra dig om att ungen du hittat verkligen är i behov av hjälp!

Igelkottsmammor blir ofta överkörda när de tar sina ungar med sig på jakt efter mat. De föräldralösa ungarna dör om de inte får hjälp. Igelkottsungarnas stora dödlighet minskar ytterligare på vårt redan nu knappa igelkottsbestånd. Om du i naturen hittar en eller (oftast) flera under 10 cm långa ungar utan sin mamma, för dem till ett djurhem.

Vanligen är dessa ungar redan mycket svaga och besvärade av parasiter, men när de får mat och värme kan de oftast räddas. Som första hjälp kan man ge dem antingen fisk, malet kött eller kattmat blandat i ljummen gröt. Till riktigt små ungar ges modersmjölkersättning på tungan med pipett. Som tillfälligt bo tjänar en papplåda fodrad med mycket rivet tidningspapper eller hushållspapper. Inget vattenkärl i lådan!

Åbo Djurhemmet, tel. 02 2623 110, 050 5546 394, öppet varje dag kl. 8 – 18

En del av artikeln är hämtad från
Åbo Djurskyddsförening

För att veta mer om igelkotten klicka här
Information om igelkottar