Arkiverad

Välsignade frön - cancermedicin av svartkummin

Forskning & forskare
Publicerad: 22.09.2008

Nahed El-Najjar tänker upptäcka den: cancermedicinen som utvinns ur en libanesisk ört. Enligt undersökningar förhindrar svartkummin (Nigella sativa) cancer från att sprida sig. El-Najjar som doktorerar i Helsingfors ska producera en färdig medicin av svartkummin.

Nahed El-Najjar som doktorerar i Helsingfors vill hjälpa människor. Därför satsade hon på biokemi och farmaci. Foto: Mirva Viitanen

Forskare från Libanon utvecklar cancermedicin i Helsingfors

Svartkummin som växer endemiskt i Libanon hamnade under den unga damens mikroskop för sex år sedan. Man har kunnat fastslå att den hindrar tjocktarmscancer från att sprida sig och nu har El-Najjar som mål att förädla en medicin av växten.

Utrikesministeriet och Förenta Nationernas utvecklingsprogram för torra områden finansierar hennes doktorandstudier vid Helsingfors universitets farmakologiska fakultet.

El-Najjar koncentrerar sin forskning på produkter från växtriket istället för kemiska läkemedel, eftersom det ”mera sällan uppstår bieffekter för användaren av ämnen från växtriket” förklarar hon. I Libanons rikliga flora finns det utmärkta möjligheter att hitta medicinalväxter. Landet har många olika växtslag och traditionen att utnyttja dem lever stark.

Bland folket är medicinalväxternas goda effekter kända, även om man inte känner till de verkande beståndsdelarna. ”Alla vet t.ex. vilken ört som hjälper mot magont, men ingen vet varför” skrattar El-Najjar. Frön av svartkummin används bland annat i matlagningen, vilket är ett tecken på att en medicin utvunnen av samma växt knappast har skadliga bieffekter.

Motståndskraft mot höstinfluensa

Man har använt svartkummin, eller Nigella sativa, som medicinalväxt i Asien och Mellanöstern i hundratals år. ”Själv använder jag också fröna varje dag. Jag blandar dem i honung och äter varje morgon” berättar forskaren El-Najjar som är bosatt i Rönnbacka i Helsingfors.

Nigella Sativas botande verkan har utnyttjats i hundratals år. Foto: Tanaka Juuyoh (Creative Commons)

Svartkumminets frön kan kanske rädda en från höstinfluensan eftersom de ger immunförsvaret extra kraft. På arabiska heter fröna Habbah Albarakah som betyder ”välsignade frön”.

Det amerikanska universitetet i Beirut samarbetar med Helsingfors universitet. I Beirut finns kännedomen om lokala medicinalväxter och vilka föreningar de innehåller, och i Helsingfors kan man koncentrera sig på vidare forskning för att växtföreningarna ska kunna utvecklas till läkemedel.

Text: Mirva Viitanen

Källa:
Utrikesministeriet: Global.finland