Arkiverad

Märkliga varelser i saltsjön!

Forskning & forskare
Publicerad: 30.06.2008

Under jordklotets första tider rådde livsvidriga förhållanden. Man kan bara föreställa sig vad allt som krävdes för att en organism skulle kunna hålla sig vid liv.

Fel.

I vår omgivning finns ännu nischer där förhållandena till stora delar liknar dem som rådde under jordklotets barndom. Professor Sarah Butchers forskningsgrupp har ur en salt ökensjö fiskat upp varelser som fungerar som ett fönster till fornhistorien: arkéen Haloarcula hispanica och arkeviruset SH1 som infekterar denna.

Butcher har med sina kollegor klarlagt virusens evolution genom att analysera arkevirusets väsen nanometer för nanometer. I den tredimensionella modell de byggt upp ser man SH1:s membranstrukturer, arvsanlag och skalproteiner.

Även om invånaren i den isolerade sjön är uråldrig och säregen, kan den ha beröringspunkter också med det mänskliga livet. Evolutionsforskarna kastade ett getöga på arkevirusets skalprotein, som såg ut att ha någon slags anknytning till de infektioner i andningsvägarna och spysjukor som var och en av oss har upplevt. Skalproteinet är nämligen av en typ som man misstänker kan vara urmoder till skalproteinet i alla adenovirus, sorgligt väl kända för människan.

Forskarna som arbetar vid Biotekniska institutet vid Helsingfors universitet i Vik hör till Finlands Akademis spetsforskningsenhet i virologi, och deras upptäckt publicerades 30.5 i nätversionen till den ansedda amerikanska tidskriften PNAS. Denna rekonstruktion som bygger på datorbaserad strukturmodellering och på elektronkryomikroskopi är tills vidare den modell som har den högsta resolutionen av alla publicerade arkevirusmodeller.

Text: Virve Pohjanpalo
Översättning: Eva Wahlström

Källa:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter