Arkiverad

Samba för klimatförändring

Från webbredaktörens penna Idrott & hälsa
Publicerad: 14.06.2008

Stormar! Skogsbränder! Smältande glaciärer! Stigande temperatur! Visst har vi alla hört om dessa och andra hemska följder av klimatförändringen, men vad har de med sambakarnevalen att göra?

Johanna Vehmas från sambaskolan Imperio do Papagaio njöt av dansandet och det soliga vädret. Foto: Venla Sandgren

Förra veckoslutet erövrade sambakarnevalen det soliga Helsingfors gator igen. Karnevalen kulminerade i lördagens sambatåg i vilket nästan ett tusen dansare och musiker deltog. Den som inte hade ägnat sig åt saken anade kanske inte, att det behandlades viktiga och aktuella teman i det färgglada danståget. Till exempel var sambaskolan Imperio do Papagaios detta års tema så pass samhällstillvänt som klimatförändring.

Jag är en människa och jag härskar…

Med karnevaltåget tävlar man också varje år om sambaskolornas finska mästerskap. Detta år deltog fem skolor från Finlands olika städer med var sitt tema. Juryns svåra uppdrag var sedan att betygsätta valet av teman, dansarnas och spelarnas sätt att levandegöra ämnet med musikens och dansens medel, samt stämningens glättighet.

Sambaskolan Imperio do Papagaio från Helsingfors hade bestämt sig att med hjälp av sambans rytmer behandla klimatförändringen. Temat valdes redan i fjol och strax efter det började hundratals dansare, spelare och andra sambaentusiaster planera den kommande karnevalen. Efter noggrann förberedning och otaliga arbetstimmar började äntligen eko-änglarnas, hurrikanernas, växthuseffektdansarnas och fjärilarnas kostymer att gestaltas.

Eko-änglarna dansade loss framför den jublande publiken. Foto: Venla Sandgren

Papagaios enorma sambavagn med dess stora, gröna jordklot och sprudlande fontän fordrade också mycket arbete av många. Men till slut stod en glänsande och grön Gaia – Moder Jord – färdig, som skulle uttrycka ett ekologiskt paradis och en framtidsutopi mot vilken vi alla borde sträva. Orkesterns låt med samhällstillvänd text lät som följande:

Olen ihminen ja hallitsen, edistyksen nimeen otan mitä tarvitsen. Luontoon kai kuulun itsekin, lopulta sen huomasin. Kaikki niin nopeasti muuttuu, tasapaino puuttuu!
Veden pinta nousee, saaret alleen jättää, myrskyt voimistuu. Maapallomme keuhkot katoaa, jos ei heti ala joku muuttumaan.

Nyt on todella aika toimia! Karnevaalit antaa meille voimia!

Och på svenska:

Jag är en människa och jag härskar. I utvecklingens namn tar jag det jag behöver.
Jag tillhör väl naturen, det märkte jag slutligen också själv. Allt förändras så snabbt, det saknas en balans! Vattnets yta stiger, lämnar öarna under sig, stormarna blir starkare. Vår Jords lungor försvinner, om någonting inte börjar genast ändras.

Nu är det verkligen dags att börja handla! Karnevalen ger oss styrka!

En total eko-katastrof?

Projektets artistiska ledare Johanna Vehmas, hur kom ni på idén om att använda klimatförändringen som tema?

- Alla skolans medlemmar fick föreslå och rösta på ett bra tema, och så tänkte någon på klimatförändringen och den fick överlägset mest röster. Vi ville ha en aktuell idé som också skulle få människor att tänka efter lite grann. Först kändes temat dock för svårt och vi var rädda för att detta skulle bli en total “eko-katastrof”. Men sedan började saker och ting utformas och ekologi som tema kännas helt rätt för oss.

Imperio do Papagaios enorma sambavagn med dess stora, gröna jordklot. Foto: Venla Sandgren

Johanna berättar att de inte enbart ville ha en alltför lättsinnig ”nu ska vi rädda världen, trallallaa” -känsla, utan att det också skulle finnas mer dramatiska element. Så föddes grupper som ”orkaner”, ”naturens förlorade balans”, ”smältande glaciär” och ”strålning” som motkrafter till ”eko-änglar”, ”fjärilar” och andra.

- Vi har försökt följa vårt tema också i förberedningen. Alla kostymer tas isär och återanvänds. Vi har också gjort samarbete med några miljöföreningar och även Meteorologiska Institutet, säger Johanna.

Mer om samba och Imperio do Papagaio:

www.samba.fi


www.papagaio.fi

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.