Arkiverad

Mediciner från bakgården

Aktiviteter Pröva hemma
Publicerad: 07.06.2008

Tycker du att mediciner från apoteket är för dyra, vill du spara pengar eller undvika tillsatsämnen? Gör då som jag, samla växter från bakgården och använd dem som medicin till olika sjukdomar och besvär. Här är lite info om vad växter som du hittar från bakgården hjälper till.

Bild: zen(Creative Commons)

Brännässla
Tycker du inte om mammas hemlagade nässelsoppa? Oroa dig inte, man kan även göra te av nässlorna och dricka det som medicin, teet lindrar mensbesvär, diarré och oren hy.
Brännässlan är också känd för att rena blodet och stilla näsblod. Den är mycket näringsrik och innehåller rikligt med järn och C-vitamin, därför hjälper brännässlan vid förkylning, hosta och anemi. Den kan även hjälpa mot hösnuva.
Om du har glanslöst hår skall du göra ett balsam av 25 gram brännässlor och 6 dl vatten Låt blandningen sjuda i en halvtimme, sila vätskan och låt svalna, blanda vätskan med shampoo.

Groblad
Som alla säkert vet används grobladen vid sårläkning; krossa ett blad och lägg smeten på såret. Du kan även använda groblad som sallad och spenat.

Maskros

Bild: casillero(Creative Commons)

Hellre än att förgifta maskrosorna kan du äta dem som sallad eller göra te av dem. Mjölksaften som finns i maskrosornas stjälkar kan du sätta på blåsor så att de läker snabbare. Mjölksaften kan också lindra tandvärk och finnar.
Maskrosen har en vätskeutdrivande effekt och den hjälper vid diarré och ger bättre aptit. Med maskrosen kan du reglera sockerhalten, därför används den av diabetiker.

Rölleka

Bild: naturgucker.de(Creative Commons)

Visste du att röllekan fungerar bra som myggift? Blomman har en stark doft som håller myggorna borta, gnid bara växten på huden så får du inga myggbett i sommar. Växten kan förorsaka irritation på huden så prova först på ett litet område innan du gnider in dig helt.
Röllekan lindrar mensvärk och hjälper vid feber och förkylning. Du kan laga te eller torka växten till krydda.

Kom ihåg att undvika förorenade växter och växter vid livligt trafikerade vägar. Plocka inte heller växter från grannens gård utan lov. Det lönar sig att samla växter när det är soligt och torrt väder lite före deras blomningstid. Tvätta växterna innan du använder dem.

Nåja, det var väl det viktigaste. Lycka till med växtsamlandet!

Text: Erika Lund

Källor: Internet, böckerna Ullan yrtit och 100 kasvia, 1000 käyttöä.