Arkiverad

Skelettet törstar efter D-vitamin

Temaartiklar Idrott & hälsa
Publicerad: 28.05.2008

D-vitamin är nödvändigt för den normala tillväxten och förnyelsen av benbyggnaden under hela livstiden. Hos oss finländare är kroppens D-vitaminstatus dock otillräcklig – på vintern direkt bristfällig hos många.

Bild: Naturhistoriska centralmuseet

En färsk doktorsavhandling visar att man kan förhindra de skadliga verkningarna av underskottet genom att öka mängden D-vitamin i kosten.

Heli Viljakainen undersökte i sin avhandling inom näringslära om D-vitamin ökar benmassan under uppväxten och om det upprätthåller en balanserad ämnesomsättning i benstommen i vuxenåldern. Resultaten är betydelsefulla med tanke på förebyggandet av osteoporos.

En höjning av D-vitamindosen ökade benstommens mineraltäthet hos unga flickor. Även hos unga och medelålders män och hos äldre kvinnor korrigerades de skadliga verkningarna av otillräcklig tillförsel, berättar Viljakainen.
Enligt nuvarande kostrekommendationer i Finland borde 2–60-åringar få minst 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen och över 60-åringar och under tvååringar tio mikrogram.

På basis av mina resultat borde rekommendationen fördubblas för att kunna förebygga skadliga förändringar i benstommen, säger Viljakainen.

Med den vanliga maten får man i sig cirka tio mikrogram D-vitamin. D-vitamin har redan satts till i mjölk, margariner och vissa yoghurter.

För att en ökning av vitamintillskottet skulle vara möjlig i alla åldersgrupper, måste man planera flera livsmedel med tillsats av D-vitamin. Det skulle löna sig att tillsätta vitaminet i till exempel bröd, frukostflingor och juice, föreslår Viljakainen.

Text: Päivi Ojanperä
Översättning: Eva Wahlström

Källa:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter