Arkiverad

Darfur under ytan

Bloggar Globalt & lokalt
Publicerad: 11.05.2008

Den sudanesiska regeringens krig i Darfur har mötts av hård internationell kritik. Bland annat används kriget som ett av huvudmotiven för att bojkotta Sudans handelspartner Kinas olympiska spel i sommar. Kriget som pågått sedan 2003 brukar beskrivas som en etnisk konflikt mellan arabiska och afrikanska stammar. Men det är mer komplicerat än så.

Läs om Valters erfarenheter från Sudan.

Bild: JCKole(Creative Commons)

- Darfur är i högsta grad ett krig om resurser. De har fantastiska grundvattentillgångar! utropar Arthur Pull. Visste du att vattenmeloner är en av deras huvudgrödor?

Arthur Pull är det sudanesiska Röda Korsets grand old man. Med sina 72 år på nacken och en lång karriär inom bistånd kan han Sudans konflikter innan och utantill.

- När man prospekterade vattentillgångarna i norra Darfur ifjol fann man en underjordisk sjö som uppskattas ha en yta på över 25 000 kvadratkilometer (ungefär 23 gånger så stort som Päijänne). Vad tror du regeringen i ett land till hälften beläget i Sahara tänker om det?

Den sudanesiska regeringen har trots hårda ansträngningar inte lyckats kuva rebellrörelserna i Darfur och avgöra kriget till sin fördel. Men så länge striderna pågår drabbas de civila, som är helt beroende av extern mathjälp. Vattenresurserna gynnar inte heller lokalbefolkningen så länge som säkerhetssituationen är så svag att borrandet av nya brunnar måste vänta.

Under sin tid som utrikesminister beskrev USA:s Colin Powell kriget, som har krävt minst 300 000 liv och tvingat miljoner att fly sina hem, som den värsta humanitära krisen i vår tid. Situationen har inte förändrats nämnvärt sen dess, under det senaste året har den tvärtom förvärrats. Sudans regering har vägrat samarbeta med FN och gjort allt för att förhala insändandet av den 26 000 man starka FN-trupp som säkerhetsrådet – efter ett godkännande av samma regering – fattade beslut om ifjol somras. I dagsläget finns endast en dryg tredjedel av styrkan på plats och de flesta av soldaterna är underutrustade afrikanska trupper. Nyligen beskrev USA:s specialsändebud för Sudan, Richard Williamson, Darfur som ett “folkmord i slow motion”.

- Regeringen i Khartoum har bestämt sig för att driva ut folket. Men det är muslimer som strider mot muslimer, ofta också svarta afrikaner mot andra svarta afrikaner, säger Arthur Pull. Rebellgrupperna är också splittrade i fraktioner. Alliansskiftena sker tätt och förhoppningarna om fred är låga.

Konflikten i Darfur är den enda av tre inbördeskrig som fortfarande pågår, sedan regeringen 2005 tecknade ett fredsavtal som avslutade 22 års krig mellan syd och nord och ifjol även slöt fred med en mindre rebellrörelse i östra Sudan. I Darfur fortsätter regeringen att beväpna lojala nomastammar, till synes fast övertygad om att en militär lösning och slutgiltig seger kan vara närstående. Ett internationellt handelsembargo till trots fortsätter flygvapnet att bomba civila byar.

Är vattenresurserna då en förklaring till denna envishet? Få krig, speciellt efter att de pågått så länge som konflikten i Darfur, har en enda bakgrundsorsak. Men åtminstone är vattentillgångarna en påminnelse om att vi måste tänka om och inte bara se Darfur som en etnisk konflikt. Söker omvärlden en hållbar lösning på krisen måste alla påverkande omständigheter tas i beaktande.

Siluetti Artikelns författare Valter Vilkko studerar freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet. Han är frilansjournalist och nyligen hemkommen från en reportageresa i Sudan