Arkiverad

Bokrecension: När kemin stämmer

Bloggar Kemi omkring oss
Publicerad: 02.05.2008

”När kemin stämmer” är en nyutkommen, efterlängtad bok som behandlar grundläggande kemi utan kemiska formler och beräkningar utgående från ett vardagsperspektiv.
Äntligen en populärt skriven bok i kemi som behandlar kemiska fenomen ur ett vardagsperspektiv och med ett relativt lättillgängligt språk!

Svenska böcker av detta slag har hittills mer eller mindre saknats på kemins område.

Bokens uppläggning förde mina tankar till Jostein Garders filosofibok Sofies värld. Även Roger Lindegrens kemibok är skriven som ett samtal mellan två personer, Sofia en flicka i tonåren, och hennes farfar. Farfar är kunnig i kemi och intresserad av att diskutera kemi med Sofia. Sofia ställer frågor, diskuterar och tänker.

Syftet med boken har varit att låta läsaren ta del av vissa grundläggande principer på kemins område men på ett lättillgängligt sätt där utgångspunkten är vardagliga fenomen. Språket är flytande och lättläst och kemin beskrivs på ett sätt som skall göra den förståelig även för den som inte har tidigare kunskaper i kemi. Några temaområden som Sofia och hennes farfar diskuterar är t.ex. varför glas är genomskinligt, varför maten blir varm i mikron trots att mikron inte är varm, varför salt och socker kan fungera som konserveringsmedel, hur fiskarna får syre osv. osv.

Boken ”När kemin stämmer” är en utmärkt bredvidläsningsbok speciellt för lärare i kemi på alla stadier, men också för andra som är intresserade och som vill fördjupa sin egen förståelse. För den mindre insatta är det en bra bok med tanke på den egna förståelsen. Boken kan också gärna finnas i bokhyllan i gymnasiernas men även i högstadiernas bibliotek.

”När kemin stämmer” är skriven av Roger Lindegren, fil.dr. i kemi och universitetslektor vid högskolan i Halmstad. R. Boken är utgiven på Studentlitteratur.

Text: Berit Kurtén-Finnäs
Källa: Resurscenter