Arkiverad

Veckans länk: Chatta med det döda vetenskapsgeniet Alan Turing!

Aktiviteter Ur nätets gömmor
Publicerad: 18.04.2008

Vid sidan av multimediaoperan Turing Machine har Konstindustriella högskolans Crucible Studio skapat Turing Enigma, en chaterfarenhet som fungerar på nätet. Denna chat fortsätter i operans tema och erbjuder ännu en ny synpunkt på Alan Turings exceptionella liv.

I Turing Enigma har Alan Turings ande hamnat i chifferskriftmaskinen Enigma som tyskarna använde under andra världskriget. Turing knäckte Enigmas kod framgångsrikt och på detta sätt påverkade han betydligt krigets slutresultat.
På webbsidan fungerar användaren av Enigma som kodknäckare och hon kan diskutera med Alan Turings ande på engelska. Den Konstgjorda-Alan känner igen ord och meningar ur användarens text och svarar därefter med text och genom att producera olika ljud och animerade 3D föremål med Enigma-maskinen.

Turing Enigma finns på adressen:
www.taik.fi/turingenigma