Arkiverad

Miljardprojektet som Myanmar inte har råd med

Globalt & lokalt
Publicerad: 16.03.2008

Förra veckan besökte jag Myanmar och dess nya huvudstad.

Naypyidaw är världens färskaste huvudstad. För fem år sedan fanns det inget annat än djungel i den delen av mellersta Myanmar. Sedan hittade landets ledare, general Than Shwe på att låta uppföra ett gigantiskt minnesmärke över sig själv, en helt ny huvudstad.

En flicka från Padaung minoritet, en av de många etniska grupper som utgör Myanmars population. Bild: Wikipedia.

Naypyidaw betyder konungens tron och staden är byggd för landets ledning. Det syns redan på flygplatsen, där VIP-byggnaden är dubbelt så stor som inrikesterminalen. Någon utrikesterminal finns där inte ännu. En cementbelagd motorväg leder från flygplatsen in till stadens ”centrum” 25 kilometer bort.

Det finns inget riktigt centrum. Först möts man av ett hotellområde där sex företag hyr ut hus med ett eller två rum åt gäster av vilka många är kineser.

Efter hotellområdet kommer en mängd flervåningshus i olika färger där det bor tjänstemän med sina familjer. Därefter tar ministeriernas område vid. Där verkar 34 ministerier och armén. Ministerier av olika format är utspridda här och där i grönskan, på två-tre kilometers avstånd från varandra.

Byggnadskarlar breder ur mera cement.

Gatorna är breda och tysta.

Staden har ett kolossalt stadshus och en golfbana. Parlamentsbyggnaden är under arbete. Inköp måste göras i ett särskilt marknadsområde. Utan bil eller motorcykel kan ingen ta sig någonstans och bussturerna är få. På ett sådant ställe är det lätt att övervaka människors förehavanden mycket noga, och det kanske var det som var general Than Shwes tanke från början.

Naypyidaw är ett projekt som det fattiga Myanmar inte har råd med.

Naypyidaw, världens nyaste huvudstad. Bild: Wikipedia (Creative Commons).

Text: Lars Backström, Bangkok

Skribenten är Finlands ambassadör i Thailand, också ackrediterad i Myanmar.

Källa:
Utrikesministeriet: Global.finland