Arkiverad

Blinda fläcken

Aktiviteter Pröva hemma
Publicerad: 02.03.2008

Detta behöver du:
-Pappskiva eller styvt papper ca 8×13 cm
-En lång linjal eller pinne, ca 1m lång

För att göra vad då? Läs mer för att få veta.

Ett enkelt försök som undersöker en ”bugg” i synsinnet. Man kan enkelt göra detta hemma på några minuter. Försöket är hämtat från www.fysik.org.

Ögats näthinna reagerar på det ljus som kommer in i ögat. Näthinnan skickar signaler till hjärnan, detta är att se. Det finns emellertid delar av näthinnan som inte ger dig någon syninformation. Detta är ögats blinda fläck.

Detta behöver du:
-Pappskiva eller styvt papper ca 8 × 13 cm
-En lång linjal eller pinne, ca 1 m lång

Gör en prick och ett kryss på pappskivan som bilden visar. Avståndet mellan dem bör vara ungefär som avståndet mellan dina ögon.

Håll pappskivan i höjd med ögonen och på en armlängds avstånd. Se till att krysset är till höger. Blunda med höger öga och titta direkt på krysset med vänstra ögat. Lägg märke till att du också ser pricken. Fokusera nu på krysset (men var också medveten om att pricken finns där) samtidigt som du sakta flyttar pappskivan närmare ansiktet. Pricken kommer att försvinna, och sedan dyka upp igen, när du flyttar bilden mot ansiktet.

Blunda nu med vänster öga och titta direkt på pricken med högra ögat. Denna gången kommer krysset att försvinna och sedan dyka upp igen när du flyttar kortet närmare ansiktet.

Gör om allt igen men denna gång med kortet vridet så att pricken och krysset inte ligger på samma höjd. Blir det samma resultat?

Vad händer?

Synnerven skickar signalerna från ögat till hjärnan. Synnerven är en bunt av nervtrådar som passerar genom en punkt på den ljuskänsliga näthinnan i ögat. På just denna punkt på näthinnan finns inga ljusreceptorer. När du håller kortet så att ljuset från pricken faller just på den här punkten kan du inte se pricken.

Som en utvidgning av experimentet kan du dra en rät linje på kortet, från den ena sidan till den andra, genom mitten av pricken och krysset. Lägg märke till att trots att pricken försvinner så verkar linjen vara utan avbrott. Detta beror på att hjärnan automatiskt “fyller i” den blinda fläcken med information från den närmaste omgivningen kring blinda fläcken. Detta är förklaringen till att man inte i normala fall lägger märke till effekten av att man har en blind fläck i ögat.

Markus Norrby är en mångsysslande fysiker och nybliven lärare och trivs bra med det. Vid sidan av lärararbetet jobbar han lite med ett forskningsprojekt inom kärnfysik. Dessutom har han en examen i journalistik i bakfickan som gör sig påmind då och då.