Arkiverad

Jättepott i Bolivia

Forskning & forskare Globalt & lokalt
Publicerad: 25.02.2008

För omkring fem år sedan höll en grupp finländska arkeologer på att gräva på gravplatsen i Tiraska Bolivia, när en lokal invånare kom fram med ett keramikföremål som hittats på hans hemö. År 2004 inledde man provgrävningar i kanten av fotbollsplanen i byn Pariti – så långt ut på kanten att fotbollsspelarna inte riskerade att ramla i gropen. Och under jorden stötte man på en jättepott: en offergrop full med sönderslagna kärl av toppkvalitet.

Bland keramikfynden i Pariti finns hittills oskådade exakta bilder av hur Tiwanaku-eliten smyckade sig. Mannen på bilden suger på en boll av kokablad. Bild: Antti Korpisaari.

Den grupp arkeologer som arbetar i Bolivia har haft all orsak att jubla under 2000-talet. De är sysselsatta med utgrävningar vid stränderna av Titicacasjön, där Tiwanakukulturen blomstrade redan 500–1100 f.v.t., alltså före inkastatens tid.

Ibland är arkeologi ett hasardspel, reflekterade forskaren vid Renvallinstitutet Antti Korpisaari i sitt föredrag på Finska forntidsföreningen 6.2.

Hasardspelet utvecklades till ett regelrätt pusselspel, när man började foga ihop skärvorna till kärl med porträtt av människor och djur, färgglada bägare, ch’allador-trattar som använts för dryckesoffer till Moder Jord, olika fat och skålar. Dessutom hittade man ett tjugotal lamaben i gropen. I närheten hittade man också en annan, mindre offergrop.

Man känner inte just till motsvarande offer från Tiwanaku-kultturen, men ritualerna är typiska för Anderna. Det har funnits ett tempel på platsen, som har tagits ur bruk och ”dödats” i samband med en betydande religiös ritual.

Dekorationen av kärlen avslöjar nya saker om tiwanakuernas kultur. De beskriver till exempel mycket detaljerat kläder och smycken. I ett kärl hittade man också tecken på glasering, en teknik som man har antagit att ha kommit till Sydamerika först med spanjorerna.

Fornminneslagen i Bolivia förbjuder utförsel av fynd från landet, men Korpisaari drömmer om att få keramikföremålen på utställning till Finland.

Text: Sanna Schildt
Översättning: Eva Wahlström

Källa:
Helsingfors universitets vetenskapsnyheter