Arkiverad

Jag vill inte bli lärare

Bloggar Studentliv
Publicerad: 20.02.2008

Jag var väl som de flesta av er. När jag gick i skolan och småningom skrev studenten hade jag ingen aning vad jag ville bli, men jag visste att jag åtminstone inte ville bli lärare. Och nu plötsligt befinner jag mig här vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet i Vasa och utbildar mig till just det, lärare i fysik och matematik.

Bild: basykes, flickr.com (Creative Commons)

Hur har det blivit så här? Tja, det visar sig att det sist och slutligen verkar ganska intressant det här med att försöka dela med sig av det lilla man lyckats lära sig under åren till andra. Jag har alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar, hur världen hänger ihop. Därför valde jag en hel del naturvetenskap i gymnasiet och började småningom studera fysik. Och jag tycker det är jätteroligt när man förstår någonting nytt. Den där känslan när man sitter och tänker på någonting och bitarna plötsligt faller på plats och en lampa tänds ovanför ens huvud. Tyvärr händer det inte så ofta. Men den känslan skulle jag gärna vara med och förmedla till andra, på något sätt, om jag bara kan.

En annan intressant grej med att studera till lärare är att man får fundera så mycket på hur man egentligen lär sig. Det är inte något som jag åtminstone funderade på när jag själv gick i skolan. Men om man tänker på saken och bläddrar i lite böcker i ämnet är det ju ganska uppenbart att vi alla människor är olika och vi lär oss saker på olika sätt. Våra skolor har inte alltid varit så bra på att beakta det här, men jag tror det hela tiden blir bättre. Och när man lär sig mer om hur andra lär sig lär man sig också hur man själv lär sig och då är det faktiskt lättare att lära sig, om ni förstår vad jag menar!

Så fast det kanske inte är så många som redan när man går i skolan vet att man vill bli lärare, så är det faktiskt en möjlighet som man kan hålla dörren öppen till. Åtminstone studierna är intressanta, och vill man sedan inte jobba i en vanlig skola så finns det faktiskt många jobb utanför skolan även för en lärare. Så tänk på saken!

Markus Norrby är en mångsysslande fysiker och nybliven lärare och trivs bra med det. Vid sidan av lärararbetet jobbar han lite med ett forskningsprojekt inom kärnfysik. Dessutom har han en examen i journalistik i bakfickan som gör sig påmind då och då.