Arkiverad

Gud är mäktigare än klimatförändringen för jordbrukarna i Egypten

Temaartiklar Globalt & lokalt
Publicerad: 20.02.2008

”Skörden är av Gud och Gud vakar också över väder och naturfenomen”, säger jordbrukarna Jasser, Ahmed och Abdallah. Männen som odlar frukt och grönsaker invid pyramiden i Abusir söderom Kairo påstår att de aldrig ens hört talas om någon klimatförändring.

Jordbrukarna Ahmed, Jasser och Abdallah säger sig hellre tro på Gud än på någon klimatförändring. På odlingarna har de ändå märkt att bevattningsvattnet har blivit sämre och att gödslingsbehovet har ökat. Foto: Päivi Arvonen.

Männen som åker in till centrum på sina åsnekärror för att sälja produkterna från sina jordlotter medger att skördarna har blivit mindre och att avkastningen från lotterna de ärvt av sina fäder sitter hårdare åt nu än för en tio, tjugo år sedan.

”Varje år är jag tvungen att sprida mera gödsel än året innan, ändå minskar skörden”, berättar Ahmed som odlar meloner.

Ahmeds jordlott kunde tidigare nära familjerna till alla tre bröder, nu har Ahmeds båda bröder flyttat in till staden efter bättre utkomst. Den ena jobbar som servitör på ett snabbmatscafé, den andra som garageväktare.

Jasser, som åker åsneskjuts med sitt lass av kålhuvud, konstaterar även han att gödslingsbehovet har ökat. ”Bevattningsvattnet är inte som förr; då gjorde vattnet odlingarna gott på ett annat sätt än idag. Vet inte vad det beror på”, grunnar Jasser.

Männen bestrider likväl häftigt att det kunde ha att göra med att klimatet har förändrats. ”Hela vårt liv är i Guds hand. I goda tider tackar vi honom och i sämre tider tror vi på att han tar hand om oss”, säger de.

”Nuförtiden regnar det mera än förr i Kairo under vintermånaderna. Det har blivit åtminstone tre eller fyra regndagar till på årsnivå, vilket naturligtvis är bara bra ur vår synpunkt som jordbrukare, tack gode Gud”, konstaterar Abdallah.

Männen färdas vidare mot förstadsområdet till Kairo invid bron Mounib, där frukt- och grönsakslasset småningom minskar under dagens lopp. I kvällningen går återresan till gårdarna i snabb takt, för både åsnor och jordbrukare glädjer sig åt de tomma kärrorna.

Sayed bekostar fem barns skolgång med sin mangohandel

Mangon ger utkomst för hela Sayed el-Wardans sjupersoners familj. Foto: Päivi Arvonen.

I närheten av Gizapyramiderna vid omfartsvägen säljer Sayed el-Wardani sina saftiga mangofrukter; Sayed är mangoodlare och handelsman redan i tredje led. ”Mangoskörden växlar från år till år, ibland är den större, ibland mindre. Så har det alltid varit, inte är det klimatet som inverkar, utan så har Gud bestämt”, förkunnar Sayed.

Sayed el-Wardani äger en trädgård med femton mangoträd i Sakkara. Dessutom köper han upp mangon av andra odlare till försäljning. ”El hindi är den absolut mest populära sorten, själv föredrar jag alfonse, men jag säljer också taymuur-mango”, beskriver han.

Mangon ger utkomst för hela Sayeds sjupersoners familj. Utom säsong köper han också andra frukter till försäljning. Familjen lever till stor del också på produkterna från det egna grönsakslandet. ”Jag är Gud tacksam för att jag har kunnat låta alla mina barn gå i skola. Visserligen är två av dem flickor, så dem behöver man till all lycka inte ge dess vidare utbildning. De har fått lära sig husmorskunskap under min hustrus ledning”, säger Sayed.

Det är Sayeds äldsta sons plikt att i sinom tid ta över mangoaffärerna. Alla tre söner assisterar vid behov sin far både med odlingarna och försäljningen. Den här gången är turen hos 13-åriga Muhammed, som inte tycks vara särskilt intresserad av mangofrukterna. ”Här är slött, åtminstone när det är litet kunder”, muttrar Muhammed medan han väger upp mangon.

Text: Päivi Arvonen

Källa: Utrikesministeriet: Global.finland